Vitiligo hastalarında serum interlökin-9 düzeyinin değerlendirilmesi
Assessment of serum interleukin-9 levels in vitiligo patients
- Tez No: 861484
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHU YORULMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: IL-9, pathogenesis, vitiligo
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Deri Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Vitiligo; melanositlerin selektif kaybı sonucunda, ciltte pigment kaybına yol açan kazanılmış, kronik seyirli bir deri hastalığıdır. En sık görülen depigmentasyon bozukluğudur. Karakteristik lezyonları; iyi sınırlı, depigmente makül ve yamalardır. Derinin yanı sıra mukozaları da etkiler. Etyopatogenezinde oksidatif stres ve otoimmünite suçlansa da süreç tam olarak aydınlatılamamıştır. İnterlökin (IL)-9, başlıca yardımcı T hücre (Th, T helper) tip-9 hücreleri tarafından sentezlenir. Yapılan çalışmalarda Th9'un, deriye tropizm gösterdiği ve deride enflamatuvar yanıtın başlamasında rol aldığı ortaya konulmuştur. Th9 ve/veya serum IL-9 seviyelerinin; atopik dermatit, psöriyazis gibi cilt hastalıklarında ve vitiligo ile birliktelik gösterebilen çeşitli otoimmün hastalıklarda yükseldiği tespit edilmiştir. Düzenlenen bu çalışma ile vitiligo hastalarının ve vitiligo yönünden sağlıklı gönüllülerin serum IL-9 düzeyleri tespit edilerek; hastalık, hastalık şiddeti ve hastalık aktivitesiyle ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 86 vitiligo hastası ve vitiligo yönünden sağlıklı, yaş ve cinsiyet açısından vitiligo hastalarıyla eşleştirilen 86 gönüllü dahil edildi. Hastaların demografik özellikleri ve vitiligo hastalık öyküleri sorgulandı. Fizik muayene ile vitiligo alan şiddet indeksi (VASI, vitiligo area severity index) ve vitiligo hastalık aktivite skoru (VIDA, vitiligo disease activity score) hesaplandı. Serum IL-9 seviyeleri ELISA yöntemi kullanılarak ölçüldü. Bulgular: Vitiligo hasta grubunda ortalama serum IL-9 düzeyi 9,65 ± 1,62 pg/mL olarak bulunurken, kontrol grubunun ortalama serum IL-9 düzeyi 10,27 ± 2,72 pg/mL olarak saptandı. Bu sonuçlara göre hasta grubu ile kontrol grubu serum IL-9 düzeyleri arasında anlamlı farklılık saptanmadı. Vitiligo hastalarında serum IL-9 düzeyi ile VASI ve VIDA skorları arasında herhangi bir ilişki saptanmadı. Hasta ve kontrol grubunda, erkek bireylerin serum IL-9 düzeyinin kadın bireylerden anlamlı şekilde yüksek olduğu görüldü. Ayrıca hasta grubunda yaş ile serum IL-9 düzeyi arasında pozitif korelasyon saptandı. ix Sonuç: Vitiligo ile IL-9 arasında herhangi bir ilişki saptanamamış olsa da ilişki kurmak için daha geniş hasta ve kontrol grupları üzerinde değerlendirme yapılabilir. Vitiligo lezyonlarında doku düzeyinde IL-9 ölçümleri yapılabilir. Anahtar kelime: IL-9, patogenez, vitiligo
Özet (Çeviri)
Purpose: Vitiligo is an acquired, chronic skin disorder that results from the selective loss of melanocytes, leading to pigment loss in the skin. It is the most common depigmentation disorder. Characteristic lesions include well-defined depigmented macules and patches. Other than skin, vitiligo may also effects mucous membranes. Although the exact etiopathogenesis has not been fully elucidated yet, oxidative stress and autoimmunity are implicated. Interleukin (IL)-9 is primarily synthesized by T helper 9 cells (Th9). Studies have shown that Th9 exhibits tropism for the skin and plays a role in initiating the inflammatory response in the skin. Elevated levels of Th9 and/or serum IL-9 have been observed in skin diseases such as atopic dermatitis, psoriasis and various autoimmune diseases that can coexist with vitiligo. This study aimed to determine the serum IL-9 levels of vitiligo patients and healthy volunteers, with the goal of assessing the relationship between IL-9 levels and the disease, disease severity and disease activity. Materials and methods: The study included 86 vitiligo patients and 86 volunteers matched with patients in terms of age and gender. The patients' demographic characteristics and vitiligo disease histories were investigated. Vitiligo area severity index (VASI) and vitiligo disease activity score (VIDA) were calculated through physical examination. Serum IL-9 levels were measured using the ELISA method. Results: The mean serum IL-9 level in the vitiligo patient group was found to be 9,65 ± 1,62 pg/mL, while the mean serum IL-9 level in the control group was 10,27 ± 12,72 pg/mL. According to the results of our study, there was no significant difference in serum IL-9 levels between the patient group and the control group. No relationship was found between serum IL-9 levels and VASI or VIDA scores in vitiligo patients. In both the patient and control groups, the serum IL-9 level in males was significantly higher than in females. Additionaly, a positive correlation was found between age and serum IL-9 levels in the vitiligo patient group. xi Conclusion: Although no relationship was found between vitiligo and IL-9, further studies with larger sample sizes are needed to establish the possible connection. Tissue-level measurments of IL-9 in vitiligo patients might be considered in further studies.