Atrofik posterior mandibulada bukkolingual ve lingulobukkal açılı yerleştirilen implantlarda inferior alveoler sinirin ve implant etrafında oluşan stresin sonlu elemanlar analizi ile incelenmesi
Investigation of the inferior alveolar nerve andthe stress around the implant with finite element analysis in implants placed at buccolingual and linguobuccal angles in the atrophic posterior mandible
  1. Tez No: 861483
  2. Yazar: MOYFAT KARİMOV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CELAL ÇANDIRLI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Açılı İmplant, Bukkolingual, Lingulobukkal, Atrofik Mandibula, Sonlu Elemanlar Stres Analizi, Angled Implant, Buccolingual, Linguobuccal, Atrophic Mandible, Finite Element Analysis
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, atrofik posterior mandibulada bukkolingual ve lingulobukkal yöntemlerle açılı olarak uygulanan implantların neden olduğu stresleri ve bu implantların yerleştirilmesi sırasında inferior alveoler sinir etrafında oluşan stresleri, sonlu elemanlar analizi yöntemiyle karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bir yetişkin hastanın tam dişsiz mandibula tomografisi, sonlu elemanlar analizi için üç boyutlu olarak modellenmiştir. Bu modele, bukkolingual ve lingulobukkal yöntemlerle implantlar uygulanmıştır. Her yöntem için 8,5 mm, 10 mm ve 11,5 mm uzunluklarında ve 20° ile 25° arasında değişen iki farklı açıda toplam 12 ayrı model oluşturulmuştur. Tüm modellerde, dişlerin bukkal tüberküllerine 45° açılı 150 N oblik kuvvet, fossalarına 150 N vertikal kuvvet ve implantlara 35 Ncm tork uygulanmıştır. Oklüzal kuvvet altında implantlardaki Von Mises stresleri ve kemikteki asal stresler ile analiz edilmiş, ayrıca 35 Ncm tork uygulanan implantlarda inferior alveoler sinir etrafındaki stresler değerlendirilmiştir. Bulgular: Von Mises stresi, bukkolingual yöntemde düşük olarak bulunmuştur. Hem kortikal hem de trabeküler kemikte maksimum asal stres lingulobukkal yöntemde, minimum asal stres isebukkolingual yöntemde düşük olarak tespit edilmiştir. Oblik yük altında, vertikal yüke kıyasla artan stres seviyeleri gözlemlenmiştir. İmplantın uzunluğunun ve açısının artırılması, her iki yöntemde de stres üzerinde belirgin bir etki yaratmamıştır. İnferior alveoler sinir etrafında oluşan stres, implantın uzunluğu arttıkça yükselmiş, ancak açısı arttıkça azalmıştır ve her iki yöntemde benzer sonuçlar elde edilmiştir. Sonuç: Tüm modellerde elde edilen von Mises ve asal stres değerleri, implant ve hem kortikal hem de trabeküler kemik için belirlenen asal eşik değerlerinin altında ölçülmüştür. İmplantın açısı ve uzunluğu, stres üzerinde ciddi bir etki yaratmamıştır. Kuvvet açısı, stres üzerinde daha belirgin bir etki oluşturmuştur. Kortikal ve trabeküler kemikte lingulobukkal yöntemle, implantta bukkolingual yöntemle daha az stres oluşmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to compare the stresses induced by angled implants applied using buccolingual and linguobuccal methods in the atrophic posterior mandible, and the stresses formed around the inferior alveolar nerve during the placement of these implants, by employing the finite element analysis method. Materials and Methods: A tomography of a total edentulous adult patient's mandible has been modeled in three dimensions for finite element analysis. Implants have been applied to this model using both buccolingual and linguobuccal methods. For each method, a total of 12 different models have been created with implants of 8.5 mm, 10 mm, and 11.5 mm lengths at two different angles ranging between 20° and 25°. In all models, a 150 N oblique force at a 45° angle to the buccal tubercles of the teeth, a 150 N vertical force to the fossae, and a 35 Ncm torque to the implants were applied. The Von Mises stresses in the implants under occlusal force and the principal stresses in the bone were analyzed. Additionally, the stresses around the inferior alveolar nerve in the implants, where a 35 Ncm torque was applied, were evaluated. Results: Von Mises stress was found to be low in the buccolingual method. The maximum principal stress in both cortical and trabecular bone was found to be high in the linguobuccal method, while the minimum principal stress was low in the buccolingual method. Under oblique loading, increased stress levels were observed compared to vertical loading. Increasing the length and angle of the implant did not have a significant effect on stress in either method. The stress around the inferior alveolar nerve increased as the length of the implant increased, but decreased as the angle increased, with similar results obtained in both methods. Conclusion: In all models, the von Mises and principal stress values obtained were measured below the principal threshold values established for both the implant and both cortical and trabecular bone. The angle and length of the implant did not have a significant effect on stress. The angle of force had a more pronounced effect on stress. In cortical and trabecular bone, less stress was observed with the linguobuccal method, while in the implant, less stress occurred with the buccolingual method.