Deneysel üretroplasti modelinde ara doku olarak tunika vajinalis flebinin mezotelyal ve antimezotelyal yüzeylerinin yara iyileşmesi üzerine etkileri
The effects of tunica vaginalis flap as a connective tissue in experimental urethroplasty model on wound healing: mesothelial and antimesothelial surfaces
  1. Tez No: 861566
  2. Yazar: MEHMET ŞENTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METE KAYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Cerrahisi, Pediatric Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Üretra, üretroplasti, tunika vajinalis flebi, yara iyileşmesi, Urethra, urethroplasty, tunica vaginalis flap, wound healing
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Amaç: Üretroplasti, üretra'nın cerrahi olarak onarılması ya da yeniden şekillendirilmesi anlamına gelir. Üretroplastide sütür hattının desteklenmesi için ara katman kullanımı sıklıkla tercih edilmektedir. Tunika Vajinalis (TV), üretra cerrahisinde ara katman olarak kullanılan bir dokudur. Ancak hangi yüzeyinin yara üzerine getirileceği açık değildir. Çalışmamızda deneysel üretroplasti modelinde ara kat olarak kullanılan TV flebinin (TVF) hangi yüzeyinin üretroplasti üzerine daha etkin olduğunu araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bu deneysel modelde ağırlıkları 300-400 gr arasında değişen, toplam 24 adet erişkin Wistar-albino cinsi erkek sıçan, ara katman olarak TV kullanılan bir üretroplasti modelinde, her grupta 8'er adet olacak şekilde sham (grup I), mezotelyal (gup II) ve anti-mezotelyal (grup III) olacak şekilde 3 gruba ayrıldı. TV'in mezotelyal yüzü üretroplasti üzerine gelecek şekilde, anti-mezotelyal grupta ise mezotelyal yüzeyin diğer tarafı gelecek şekilde yerleştirildi. Postoperatif 21 gün sonra üretroplasti yapılan üretral dokular histopatolojik olarak enflamasyon, proliferasyon fibrozis, neovaskülarizasyon ve kalsifikasyon yönünden incelendi. Bulgular: Grup I'de fibrozis gelişimi minimal, Grup II'de orta derecede ve Grup III'de ise yoğun idi, ancak fibrozis skor ortalamaları açısından gruplar arasında fark bulunmadı (p=0,079). Enflamasyon yüzdeleri ölçüldüğünde Grup I'de %15, Grup II'de %34, Grup III'de %19,29 olarak bulundu, deney grupları arasında fark anlamlı değildi ancak sham grubu ile karşılaştırıldığında her iki deney gruplarında fark anlamlı idi (p0.05). Sonuç: Deneysel üretroplasti modelinde TVF, komplikasyonların önlenmesinde iyi bir ara katman olarak sayılmaktadır. Bu deneysel üretroplasti modelinde antimezotelyal yüzeyin üretroplasti üzerine getirilmesi daha az enflamasyon ve daha az fibrozis yanında yara iyileşmesini olumlu etkilediği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to investigate the effectiveness of the Tunica Vaginalis flap (TVF) used as an intermediate layer in experimental urethroplasty models. Urethroplasty refers to the surgical repair or reshaping of the urethra. The use of an intermediate layer to support the suture line is commonly preferred in urethroplasty. The Tunica Vaginalis (TV) is a tissue utilized as an intermediate layer in urethral surgery. However, it remains unclear which surface of the Tunica Vaginalis should be placed over the wound. Therefore, our study aims to determine which surface of the TVF is more effective for urethroplasty. Materials and Methods: In this experimental model, a total of 24 adult male Wistar-albino rats, weighing between 300-400 grams, were used. They were divided into three groups, each consisting of 8 rats, in a urethroplasty model where the TV was used as an intermediate layer. The groups were designated as follows: sham group (Group I), mesothelial group (Group II), and anti-mesothelial group (Group III). In the anti-mesothelial group, the mesothelial surface of the TV was placed over the urethroplasty, while in the mesothelial group, the other side of the mesothelial surface was placed. After 21 days postoperatively, the urethral tissues undergoing urethroplasty were histopathologically examined for inflammation, proliferation, fibrosis, neovascularization, and calcification. Findings: In Group I, minimal fibrosis development was observed, while in Group II, it was moderate, and in Group III, it was intense. However, there was no significant difference between the groups in terms of fibrosis score averages (p=0.079). When inflammation percentages were measured, they were found to be 15% in Group I, 34% in Group II, and 19.29% in Group III. The difference between experimental groups was not significant, but when compared to the sham group, the difference was significant in both experimental groups (p0.05). Results: In the experimental urethroplasty model, the TVF is considered to be a good intermediate layer in preventing complications. It has been concluded from this experimental urethroplasty model that bringing the anti-mesothelial surface over the urethroplasty results in less inflammation and fibrosis, positively affecting wound healing.