The relationship between middle school students' preferences about animated series and the design processes of animation
Ortaokul öğrencilerinin çizgi filmler hakkında tercihleri ile çizgi filmlerin tasarımsal süreçleri arasındaki ilişki
- Tez No: 861829
- Danışmanlar: PROF. DR. NEDA ÜÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Animasyon, Çizgi Film, Televizyon, Animasyon Tasarımı, Çocuk Gelişimi, Animation, Animated Series, Television, Animation Design, Child Development
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Animasyon Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Çizgi filmler, çocukların televizyonda en çok izlemeyi tercih ettiği yapımlar arasındadır. Günümüzde birçok çocuk kanalı kesintisiz olarak yayın yapmaktadır. Hem eğlendirme hem de eğitici işlevi olan çizgi filmler, gelişen teknoloji sayesinde tablet, televizyon gibi araçlar aracılığıyla da izlenebilmektedir. Çocuklar yaş gruplarına göre nitelik, içerik ve algılama açısından farklı çizgi filmler tercih etmektedir. Çocukların, özellikle büyük yaş grubundaki çocukların çizgi filmler hakkındaki tercihlerinin tespit edilmesi önemlidir. Bu araştırma kapsamında İstanbul'da yaşayan 132 ortaokul öğrencisinin; yayınlanan çizgi filmleri izleme pratikleri, çizgi filmler ve tasarım öğeleri hakkındaki tercihleri, beğenileri ve düşünceleri nicel bir yöntem olan anket metoduyla elde edilmiştir. Elde edilen bulgular analiz edilmiş ve bu bulguların çizgi filmin tasarımsal süreçleriyle ilişkileri incelenmiştir. Araştırma sonucunda bazı maddelerde cinsiyetler arası ve sınıflar arası farklılıklar bulunmuştur. Ortaokul öğrencilerinin çizgi filmlerle ilgili belirli tercih ve fikirleri olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Animated series are among the productions that children prefer to watch the most on television. Today, many children's channels broadcast uninterruptedly. Animated series, which have both entertaining and educational functions, can also be watched through devices such as tablets and televisions thanks to the developing technology. Children prefer different animation series in terms of quality, content and perception according to their age groups. It is important to determine the preferences of children, especially older children, about animated series. Within the scope of this research, 132 middle school students' living in İstanbul; practices of watching published animated series, preferences, likes and opinions about animated series and design elements were obtained through a quantitative survey method. The findings were analyzed and their relationship with the design processes of animations was examined. As a result of the research, differences were found between genders and classes in some statements. It was observed that middle school students had specific preferences and ideas about animations.