İnsan kaynaklı probiyotik mikroorganizma adaylarının izolasyonu ve tüm genom analizleriyle karakterizasyonu
Isolation of probiotic microorganism candidates of human source and characterization by whole-genome analysis
  1. Tez No: 861903
  2. Yazar: İLKNUR SARIKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZKAN UFUK NALBANTOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Probiyotik, Tüm Genom Dizileme, Biyoinformatik, Genomik, Probiotics, Whole Genome Sequencing, Bioinformatics, Genomic
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoinformatik Sistemler Biyolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Karmaşık ve dinamik bir mikrobiyal topluluktan oluşan bağırsak mikrobiyotasının, hastalık ve sağlıkta önemli rol oynadığı bilinmektedir. Bağırsak mikrobiyota çalışmaları sağlığa yararlı mikroorganizmalar olan probiyotiklere ilgiyi artırmıştır. Probiyotik kullanımının yaygınlaşması ve probiyotikleri denetleyici ortak bir otoritenin eksikliği güvenlik endişelerini gündeme getirmektedir. Aday probiyotiklerin değerlendirilmesinde hala in vitro yöntemler kullanılmaktadır. In vitro yöntemler zaman alır, masraflıdır ve virulans faktörleri, genom stabilitesi gibi önemli konularda yetersizdir. Ancak yeni nesil dizileme ve biyoinformatik araçlarla yapılacak tüm genom analizleri probiyotik adaylarının karakterizasyonu için yüksek verimli ve düşük maliyetli bir yöntemdir. Yapılan bu tezde insana ait anne sütü ve gaita numunelerinden izole edilmiş beş probiyotik adayı mikroorganizmanın tüm genom analizleriyle karakterizasyonu gerçekleştirildi. Aday mikroorganizmalar taksonomik olarak tanımlandı, risk profilleri ve probiyotik özellikleri in silico olarak tespit edildi. Yapılan analizler iki mikroorganizmanın risk faktörleri taşıdığını bir mikroorganizmanın sorgulanabilir olduğunu ve iki mikroorganizmanın probiyotik potansiyeli taşıdığını gösterdi.
Özet (Çeviri)
The gut microbiota, a complex and dynamic microbial community, is known to play an important role in health and disease. Gut microbiota studies have increased interest in probiotics, which are microorganisms beneficial to health. The widespread use of probiotics and the lack of a common authority to regulate probiotics raise safety concerns. In vitro methods are still used for the evaluation of candidate probiotics. In vitro methods are time-consuming, costly, and inadequate for important issues such as virulence factors and genome stability. However, whole genome analysis with next generation sequencing and bioinformatics tools is a highly efficient and cost-effective method for characterization of probiotic candidates. In this thesis, five probiotic candidate microorganisms isolated from human breast milk and stool samples were characterized by whole genome analysis. Candidate microorganisms were taxonomically identified, and their risk profiles and probiotic properties were determined in silico. Analyses showed that two microorganisms carried severe risk factors, one microorganism was questionable, and two microorganisms had probiotic potential.