Ratlarda gliserol ile oluşturulan rabdomiyolizin sebep olduğu akut böbrek yetmezliğinde dekspantenolün koruyucu etkinliği
The protective effectiveness of dexpanthenol in acute kidney injury caused by glycerol-induced rhabdomyolysis in rats
- Tez No: 861980
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FİLİZ ALKAYA SOLMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Dekspantenol, Rabdomyoliz, Akut Böbrek Yetmezliği, PGC-1α, SIRT- 3, Acute Kidney Injury, Dexpanthenol, Rhabdomyolysis, PGC-1α, SIRT-3
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Rabdomiyoliz sonucu meydana gelen miyoglobinürik akut böbrek yetmezliği hayatı tehtit eden klinik bir durumdur. Günümüzde ABY için bir çok tedavi modaliteleri kullanılmaktadır. Bu tedavi yöntemlerinin etkinliği yetersizdir. Koruyucu etkinliği olan tedavilere ihtiyaç vardır. Dekspantenol, antioksidan, antiinflamatuar, antiapoptotik bir ajandır. Birçok doku üzerinde koruyucu etkinliği gösterilmiştir. Çalışmamızda dekspantenolün gliserol ile oluşturulmuş rabdomiyolizin neden olduğu ABY'de koruyucu etkinliği ve genetik etki mekanizmasını araştırmayı amaçladık. Metod: Çalışmada; 250-300 gram ağırlığında, 4 grupta 8'er adet olmak üzere 32 adet Wistar Albino dişi rat kullanıldı. Çalışma sürecinde 4 rat exitus oldu. Kontrol grubuna (n:8) 5 gün salin ip uygulandı. Rabdomiyoliz grubuna (n:6) 8 ml/kg dozunda %50 gliserol çözeltisi im uygulandı. Dekspantenol + rabdomiyoliz grubuna (n:6) 8 ml/kg dozunda %50 gliserol çözeltisi im uygulandı, 1 saat sonra 500 mg/kg dekspantenol ip 5 gün boyunca uygulandı. Dekspantenol grubuna (n:8) 500 mg/kg dozunda 5 gün ip uygulandı. 6. günde sakrifiye edilen ratlar böbrek fonksiyon testleri; BUN, Kreatinin, Üre, CK, LDH, Sistatin C, TAS, TOS, MDA, CAT çalışıldı. Ayrıca böbrek dokusuna histopatolojik değerlendirmede yapıldı. Böbrek dokusunda PGC-1α ve SIRT- 3 gen ekspresyonları değerlendirildi. Bulgular: Çalışma sonunda, RM ve RM+DEX gruplarında rabdomiyoliz ve nefropati oluştuğunu gözlemledik. Histopatolojik incelemede RM+DEX grubu RM grubu ile karşılaştırıldığında histopatolojik iyileşme oldu. RM+DEX grubunda PGC-1α ve SIRT- 3 genlerinin ekpresyonu dekspantenol uygulaması ile arttı. Sonuç: Gliserol ile oluşturulmuş rabdomiyolizin neden olduğu akut böbrek yetmezliğinde dekspantenol uygulamasının histopatolojik olarak koruyucu olduğunu ve genetik olarak PGC-1α ve SIRT- 3 gen ekspresyonlarının arttığını gösterdik.
Özet (Çeviri)
Objective: Myoglobinuric acute kidney injury (AKI) resulting from rhabdomyolysis is a life-threatening clinical condition. Currently, many treatment modalities are used for AKI, but their effectiveness is insufficient. There is a need for treatments with protective efficacy. Dexpanthenol is known as an antioxidant, anti-inflammatory, and antiapoptotic agent, demonstrating protective effects on various tissues. In our study, we aimed to investigate the protective efficacy of dexpanthenol in acute kidney injury induced by glycerol-caused by rhabdomyolysis and its underlying genetic mechanism of action. Methods: In the study 32 female Wistar Albino rats weighing between 250-300 grams were divided into 4 equal groups. Four rats died during the study period. Intraperitoneal saline was administered to the control group (n:8) for 5 days. Glycerol solution 50% (8 ml/kg, im) was administered to the RM group (n:6). Glycerol solution 50% (8 ml/kg, im) was applied to the RM+DEX group (n:6) and 1 hour later, DEX (500 mg/kg, ip) was applied for 5 days. DEX (500 mg/kg, ip.) was applied to the DEX group (n:8) for 5 days. The rats were sacrificed on the 6th day , and kidney function tests including BUN, Creatinine, Urea, CK, LDH, Cystatin C, TAS, TOS, MDA, CAT were examined from the blood samples taken. In addition, histopathological evaluation of kidney tissue and gene analyzes including PGC-1α and SIRT-3 gene expressions were evaluated. Results: In this study, we observed that rhabdomyolysis and nephropathy occurred in the RM and RM+DEX groups. Histopathological improvement and increased expression of PGC-1α and SIRT-3 genes were observed in the RM+DEX group compared to the other groups. Conclusion: We demonstrated that Dexpanthenol treatment is histopathologically protective in acute kidney injury caused by glycerol-induced rhabdomyolysis and that the expression of PGC-1α and SIRT-3 genes increased genetically.