Urla Barbaros köyü su kültürü mirasının araştırılması ve korunması
Research and conservation of the water heritage in Barbaros village, Urla
- Tez No: 862060
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KAZIM ÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Kültürel Miras, Su Mirası, Kuyu, Sarnıç, Barbaros Köyü, Cultural Heritage, Water Heritage, Well, Cistern, Barbaros Village
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arkeoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 235
Özet
İzmir, Urla'ya bağlı olan Barbaros köyü, coğrafi olarak su kaynaklarının sınırlı olduğu bir bölgedir. Temel bir ihtiyaç olan su, bu bölgede 1990'lı yıllara kadar yağmur suyu hasadı ile sağlanmıştır. İnsanlığın ilk yerleşim yerlerinden beri var olan bu gibi sistemler bu bölgede yakın zamana kadar aktif kullanılmıştır. Kuyular ve göletler yağmur suyu biriktiren ana yapılarken; su değirmeni, çeşme ve hamam burada bulunan diğer su mirası yapılarıdır. Bu çalışmada bu yapılar somut su mirası yapıları olarak incelenmiştir. 166 tane kuyu ölçümleri yapılarak katalog oluşturulmuştur. Bu yapılar farklı bölgelerdeki çalışmalarla karşılaştırılarak incelenmiştir. Çalışmanın ikinci aşamasında bu su yapılarını kullanmış ve bu kültürün içinde yaşamış yerel halkla görüşmeler yapılarak suya dair somut olmayan su mirası öğeleri derlenmiştir. Bu somut ve somut olmayan su mirası bütüncül olarak açıklanmış ve bu mirasın korunmasına dair öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The Barbaros neighborhood located in Urla, İzmir is a region where water resources are geographically limited. Until the 1990s, the essential need for water in this area was met through rainwater harvesting. These systems which have existed since the earliest human settlements were actively used in this region until recently. Wells and ponds served as the main structures for collecting rainwater, while the water mill, the fountain, and the bath were other water heritage structures found here. In this study, these structures have been examined as tangible water heritage structures. A catalog was created by measuring 166 wells, and these structures were compared with studies in different regions. In the second phase of the study, interviews were conducted with the local community who utilized these water structures and lived within this culture. Non-material elements of water heritage were compiled through these interviews. Both tangible and intangible aspects of water heritage were comprehensively explained in this study and recommendations for the preservation of this heritage were provided.