Kamusal alan ve vergi devleti: Habermas ve Schumpeter üzerine karşılaştırmalı bir analiz
Public sphere and the tax state: A comparative analysis on Habermas and Schumpeter
- Tez No: 862112
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEYHUN GÜRKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Sosyoloji, Finance, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kamusal Alan, Vergi Devleti, Schumpeter, Habermas, Mali Sosyoloji, Kamu Mali Krizi, Kapitalizm, Neoliberalizm, Public Sphere, Tax State, Schumpeter, Habermas, Fiscal Sociology, Public Financial Crisis, Capitalism, Neoliberalism
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye (Kamu Ekonomisi) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu tezde Habermas ve Schumpeter'in görüşleri etrafında kamusal alan ve vergi devletinin karşılaştırmalı bir analizi sunulacaktır. Mali sosyolojinin yöntem olarak kullanılmasıyla birlikte kapitalizmin ortaya çıkardığı sorunların kamusal alan ve vergi devleti üzerindeki etkileri incelenecektir. Kamusal alanın dönüşümü ve vergi devletinin krizinin, kamu mali kriziyle bağlantısı kurulacaktır. 1980 sonrasında ortaya çıkan yapısal krizlerin toplumsal boyutları incelenerek kamu maliyesine toplumsal bir boyut kazandırmak hedeflenmektedir. Çalışma boyunca interdisipliner bir çalışma sahası oluşturularak vergi devletinin krizi, kamusal alanın çöküşü ve kapitalizmin krizi gibi sorunsallar tüm boyutuyla incelenmeye çalışılmaktadır. Böylece kamu maliyesinin yöntemsel ve disipliner zenginliğinin arttırılması hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, a comparative analysis of the public sphere and the tax state will be presented around the views of Habermas and Schumpeter. Using fiscal sociology as a method, the effects of the problems caused by capitalism on the public sphere and the tax state will be examined. The transformation of the public sphere and the crisis of the tax state will be linked to the public financial crisis. It is aimed to add a social dimension to public finance by examining the social dimensions of the structural crises that emerged after 1980. Throughout the study, an interdisciplinary field of study is created and problems such as the crisis of the tax state, the collapse of the public sphere and the crisis of capitalism are tried to be examined in all their dimensions. Thus, it is aimed to increase the methodological and disciplinary richness of public finance.