Habermasçı kamausal alanın imkanı: Sosyal medya üzerine bir inceleme
The possibilty of the habermasian public sphere: A review on social media
  1. Tez No: 640008
  2. Yazar: AYHAN ÜNLÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİLİZ ZABCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Jurgen Habermas, Kamusallık, Kamusal Alan, Kamuoyu, Kitle İletişimi, İnternet, Sosyal Medya, Büyük Veri, Jurgen Habermas, Publicness, Public Sphere, Public Opinion, Mass Communication, Internet, Social Media, Big Data
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu çalışmanın amacı, yeni medya teknolojilerinin yarattığı olanaklarla Habermascı anlamda eleştirel aleniyetle bağlantılı yeni bir kamusal alanın ve kamuoyunun olanaklarını değerlendirmektir. Kamusal alanı ve kamuoyunu devlete dışsal, eleştirel bir akıl yürütme faaliyetiyle anlamlandıran bu çalışma kamusal alan ve kamuoyu kavramlarını, bunların kitle iletişim araçlarıyla ilişkilerini ve kitle iletişimindeki gelişmelerle birlikte ortaya çıkan internet ve sosyal medya kamusallığını eleştirel aleniyet ilkesiyle ele alan üç bölümden oluşmaktadır. Kavramların tarihçesi kısaca ele alınmış, Modern kamusal alanın ortaya konuluşunda Habermas'ın yaklaşımı belirleyici olmuş ve söz konusu yaklaşımın kamusal alanın sönümlenmesini işaret ettiği dönemden itibaren, medya ve kitle iletişimindeki değişimler dikkate alınarak, yeni bir kamusal alan teorisinin koşulları incelenmiştir. İnternet tabanlı sosyal medya kamusallığının ortaya çıkardığı yeni imkanlar ve engeller, Habermasçı bir perspektiften ele alınmıştır. Çalışmanın sonucunda yeni medya ve demokratikleşmenin birlikte ele alındığı argümanlar eleştirel bir incelemeden geçirilmiş, hem yapısal/teknik hem de kullanıcı kaynaklı, sosyal medya ortamında eleştirel kamusallığın oluşumunu engelleyen işleyiş ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the possibilities created by new media technologies and the possibilities of a new public sphere and public opinion related to critical publicity in Habermasian sense. This study, which makes public sphere and public opinion meaningful to the state through an external, critical reasoning activity, consists of three sections that deal with the concepts of public sphere and public opinion, their relations with mass media and the internet and social media publicity that emerged with the developments in mass communication. The history of the concepts has been briefly discussed, Habermas' approach has been decisive in the presentation of the modern public sphere, and the conditions of a new public sphere theory have been examined, taking into account the changes in the media and mass communication since the approach in question marked the disappearance of the public sphere. The new possibilities and obstacles revealed by internet-based social media publicity have been addressed from a Habermasian perspective. As a result of the study, the arguments in which new media and democratization were handled together were critically examined, and the functioning that prevented the formation of critical publicity in the social media environment, both structural / technical and user sourced.