Toplumsal paradigmaların plastik sanatlarda boşluk algısına etkisi
The effect of social paradigms on the perception of emptiness in plastic arts
  1. Tez No: 862500
  2. Yazar: BİHTER AKYOL DAYİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMET TATAR
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: paradigma, bilim, toplum, sanat, uzam, boşluk
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 224
Özet
Zihnimizin izin verdiği ölçekte algılanan bir değer olan boşluk, algılanan Dünyanın gerçeklikleri değiştikçe yön değişmektedir. Dünya algısını etkileyen sosyal, kültürel, siyasal, ekonomik, bilimsel, teknolojik vb. tüm gelişmeler toplumsal paradigmaların değerler dizisinin haritasını çizmektedir. Doğa bilimleri ile ortaya çıkan paradigma kavramı pozitivist ve postpozitivist paradigmaları sunmakta ve toplumsal değişime uğratmaktadır. Bu bağlamda sosyoloji, değerler dizisi dönüşen toplumu tanımlamak üzere toplumsal modeller önerirken modern ve postmodern toplumsal kuramlar geliştirmektedir. Tümevarım modelinden hareket eden bu çalışma, plastik sanatta boşluk kavramını toplumsal bağlamları ile birlikte sorgulamayı hedeflemektedir. Çalışmanın amacı; toplumu etkisi altına alan paradigmal değerler ile sanatın örtüştüğü alanlar üzerinden, sanatta boşluk algısının paradigmalarını saptamaktır. Nitel araştırma yönteminin tarama modeli kapsamında incelenen yazılı ve görsel kaynakların neticesinde sanatta boşluk algısının paradigmaları, Klasik, Modern, Nesnel ve Postmodern ifadeler olarak şekillenmektedir. Postmodernizmin çok sesli yapısı, boşluk okumalarını etkilemektedir. Bu bağlamda Postmodern Boşluk algısı Postyapısal, Sanal, İlişkisel ve Hibrit Boşluk olarak çeşitlenmektedir. Böylece sanat tarihi içerisinde boşluk algısının dönüşen plastik değerleri, bir bütünün temsiliyetinde toplanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The space, which is a perceived value on the scale allowed by our mind, changes direction as the realities of the perceived World change. All developments such as social, cultural, political, economic, scientific, technological, etc. that affect the perception of the world draw a map of the set of values of social paradigms. The concept of paradigm, which emerged with the natural sciences, presents positivist and postpositivist paradigms and undergoes social change. In this context, sociology develops modern and postmodern social theories while proposing social models to describe societies whose set of values is transforming. Based on the inductive model, the study aims to question the values of art and the concept of space within the general picture of social perception by making use of these different disciplines. In this context, the aim of the study is to determine the paradigms of the perception of space in art through the areas where paradigmatic values that influence society and art overlap. As a result of the written and visual sources examined within the scope of the screening model of the qualitative research method, the paradigms of the perception of emptiness in art are taking shape as Classical, Modern, Objective and Postmodern expressions. In this context, sociology develops modern and postmodern social theories while proposing social models to describe a society whose set of values is transforming. This study, which moves from the inductive model, aims to question the concept of emptiness in plastic art together with its social contexts. The aim of the study is to determine the paradigms of the perception of emptiness in art through the areas where paradigmatic values that influence society and art overlap.