Eldeki tendon kılıfı dev hücreli tümörlerinin ayrıntılı analizi
Detailed analysis of giant cell tumor of tendon sheath in the hand
- Tez No: 862715
- Danışmanlar: PROF. DR. SİNAN ADIYAMAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Tendon Kılıfı, Tenosinoviyal Dev Hücreli Tümör, Tendon Kılıfı Dev Hücreli Tümörü, Pigmente Villonodüler Sinovit, Al-Qattan sınıflaması, Tümör, Nüks, Tendon Sheath, Tenosynovial Giant Cell Tumor, Tendon Sheath Giant Cell Tumor, Pigmented Villonodular Synovitis, Al-Qattan classification, Tumor, Recurrence
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı tedavi ve takibi Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi, Travmatoloji ve El Cerrahisi bölümünde yapılan ve el yerleşimli Tenosinoviyal Dev Hücreli Tümör(TSDHT) tanısı alan 126 hastanın demografik verileri, başvuru zaman ve şikayetleri ile şikayet süresi, cerrahi zamanı ve takip süresi, tümör boyutu ve lokalizasyonu, nörovasküler ve kemik invazyonu, eklem komşuluğu ve Al Qattan sınıflaması, patoloji sonucu ve nüks durumu, komplikasyonlar (hipoestezi, eklem hareket açıklığı kısıtlılığı) incelenerek eldeki tendon kılıfı dev hücreli tümörlerinin ayrıntılı analizini yapmak, nüks için risk faktörlerini tanımlamak ve bu konuda literatüre katkıda bulunmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada 2008-2023 yılları arasında Ankara Üniversitesi Ortopedi, Travmatoloji ve El Cerrahisi bölümüne başvurmuş olan ve el yerleşimli tenosinoviyal dev hücreli tümör tanısı ile takip ve tedavisi yapılan hastalar incelenmiştir. Retrospektif olarak araştırmaya gönüllü olan hastaların verileri taranmış olup 100'ü kadın, 26'sı erkek toplam 126 hasta çalışmaya dahi edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen hastaların 100'ü (%79.37) kadın ve sadece 26'sı (%20.63) erkektir. Ortalama yaş 51.71 16.23 idi. En sık başvuru şikayeti ağrısız kitle (96 hasta, %76.19) olmakla beraber; sadece ağrı (%1.59) veya ağrılı kitle (%22.22) ile de başvuran hastalar olmuştur. Ortalama şikayet süresi 2.76 2.24 yıl, ortalama takip süresi ise 49.90 20.72 aydır. İncelenen tümörlerin ortalam hacmi 4.5 5.25 cm3'tür. Kitlelerin çoğu (%57.14) volar yüzde görülmüştür. %17.46 dorsal yerleşimli, %11.11 radyal ve %14.29 ulnar yerleşimli kitle izlenmiştir. Kitlenin invaziv özellikleri incelendiğinde 8 hastada (%6.35) kemik invazyonu, 8 hastada (%6.35) nörovasküler invazyon görülmüştür. Takipte 20 hastada (%15.87) nüks görülmüştür. Komplikasyon olarak 16 hastada (%12.70) hipoestezi, 12 hastada (%9.52) fleksiyon kontraktürü gelişirken enfeksiyon ile karşılaşılmamıştır. Sonuç: Çalışmamızda elde yerleşimli Tenosinoviyal Dev Hücreli Tümörlerin ayrıntılı analizi yapılmış olup, nüks için olası risk faktörleri ortaya koyulmuştur. Nüks açısından risk faktörleri hakkında farkındalık yaratmak ve eldeki TSDHT'lerle ilgili genel bilgiler konusunda literatüre katkı sağlamak amaçlanmıştır. Bu bağlamda birtakım çıkarımlar yapılarak sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate the demographic data, time of presentation and complaints, duration of complaints, time of surgery and follow-up, time of surgery and follow-up, tumor size and localization of 126 patients diagnosed with Tenosynovial Giant Cell Tumor (TSCT) of the hand who were treated and followed up in the Department of Orthopedics, Traumatology and Hand Surgery of Ankara University Faculty of Medicine, To make a detailed analysis of tendon sheath giant cell tumors in the hand by examining neurovascular and bone invasion, joint neighborhood and Al Qattan classification, pathology result and recurrence status, complications (hypoesthesia, range of motion limitation), to define the risk factors for recurrence and to contribute to the literature on this subject. Materials and Methods: In this study, patients who were admitted to the Department of Orthopedics, Traumatology and Hand Surgery of Ankara University between 2008 and 2023 and who were followed and treated with the diagnosis of tenosynovial giant cell tumor of the hand were examined. Retrospectively, the data of the patients who volunteered to participate in the study were scanned and a total of 126 patients, 100 females and 26 males, were included in the study. Results: Of the patients included in the study, 100 (79.37%) were female and only 26 (20.63%) were male. The mean age was 51.71 ± 16.23 years. The most common presenting complaint was painless mass (96 patients, 76.19%); however, some patients presented with pain only (1.59%) or painful mass (22.22%). Mean duration of complaint was 2.76 ± 2.24 years and mean follow-up was 49.90 ± 20.72 months. The mean volume of the tumors examined was 4.5 ± 5.25 cm3. Most of the masses (57.14%) were located on the volar aspect. 17.46% were located dorsally, 11.11% radially and 14.29% ulnarly. When the invasive features of the mass were analyzed, bone invasion was seen in 8 patients (6.35%) and neurovascular invasion was seen in 8 patients (6.35%). Recurrence was observed in 20 patients (15.87%) during follow-up. Complications included hypoesthesia in 16 patients (12.70%), flexion contracture in 12 patients (9.52%) and no infection. Conclusion: In our study, Tenosynovial Giant Cell Tumors located in the hand were analyzed in detail and possible risk factors for recurrence were revealed. It was aimed to raise awareness about the risk factors for recurrence and to contribute to the literature on general information about TGCTs in the hand. In this context, some conclusions were drawn and presented.