Demokrat Parti döneminde toplumsal değişim açısından basın: Yirminci Asır, Hafta ve Resimli Hayat dergileri
The media in terms of social change in Democratic Party period: Yirminci Asır, Hafta and Resimli Hayat magazines
  1. Tez No: 862917
  2. Yazar: SERKAN ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FAHRİ YETİM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Hayat, Resimli Hayat, Yirminci Asır, Hafta, Modernleşme, Batılılaşma, Amerikalılaşma, Hayat, Resimli Hayat, Yirminci Asır, Hafta, Modernization, Westernization, Americanization
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 369
Özet
19. yy ile Başlayıp Cumhuriyetin ilanından sonra da devam eden toplumsal değişim hareketi bir gereklilik olarak görülmüştür. 19. yy'da daha çok devlet kurumlarında değişikliğe gidilerek sorunlara çözüm aranmıştır. Modern Türkiye'nin kurulması ile birlikte ana hedef çağdaş medeniyetler seviyesine ulaşma olmuş ve bu hedefe ulaşma çalışmaları toplumun her alanında kendini göstermeye başlamıştır. Cumhuriyet döneminin temel değişim parametresi de düşünce biçimi üzerine olmuş ve toplumsal hayata bakış yeniden sorgulanmaya başlanmıştır. II. Dünya Savaşı'ndan sonra başlayan Soğuk Savaş dönemi ile birlikte Türkiye yönünü tamamen batıya dönmüştür. Bu karar Batılı yaşam tarzını da beraberinde getirmiştir. Ortaya çıkan yeni yaşam tarzı medya yoluyla da desteklenmiştir. Çalışmamızın temelini oluşturan Resimli Hayat, Hafta ve Yirminci Asır dergileri bu açıdan önemlidir. 1950'lerde faaliyette bulunan bu dergilerin Türk sosyal hayatını batılı yaşam tarzı doğrultusunda etkilediği ifade edilmektedir. 1950'lerde Amerikan yaşam tarzının Türk toplumuna yerleşmesi kültürel sorunları da beraberinde getirmiştir. Cumhuriyetin ilanı sonrasındaki çağdaşlaşma merkezli Batılılaşma hareketi 1950'lerde Batılılaşma görünümlü Amerikalılaşmaya dönüşmüştür. Bu yeni yaşam tarzının Türk toplumuna yerleşmesi sancılı olmuştur ve Türk toplumunda çeşitli tepkimelere yol açmıştır. Popüler kültür Türk toplumunun her yanını sarmış ve Türkiye küreselleşme ile gelen tek tipleşmenin kurbanlarından biri olmuştur.
Özet (Çeviri)
The social change movement, which started in the 19th century and continued after the proclamation of the Republic, was seen as a necessity. In the 19th century, solutions to problems were sought by making changes in state institutions. With the establishment of modern Türkiye, the main goal was to reach the level of contemporary civilizations, and efforts to achieve this goal began to show themselves in every area of society. The main change parameter of the Republican period was the way of thinking and the view of social life began to be questioned again. With the Cold War period that started after World War II, Türkiye completely turned its direction towards the west. This decision brought with it the Western lifestyle. The new lifestyle that emerged was also supported by the media. Resimli Hayat, Hafta ve Yirminci Asır magazines, which form the basis of our study, are important in this respect. It is stated that these magazines, which were active in the 1950s, influenced Turkish social life in line with the western lifestyle. The establishment of American-style life in Turkish society in the 1950s brought along cultural problems. The modernization-centered Westernization movement after the proclamation of the Republic turned into Americanization disguised as Westernization in the 1950s. The introduction of the American lifestyle into Turkish society was painful and has led to various reactions in Turkish society. Popular culture has surrounded every aspect of Turkish society and Türkiye has become one of the victims of the uniformization that comes with globalization.