Patellofemoral dizilim bozukluğunun erken evre troklear ve patellar kondromalazi ile ilişkisi: T2 haritalama çalışması
Relationship between patellar maltracking and early stage trochlear and patellar chondromalacia:T2 mapping study
- Tez No: 863060
- Danışmanlar: PROF. DR. TUĞRUL BULUT, DOÇ. DR. MERVE GÜRSOY BULUT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Patellofemoral Dizilim Bozukluğu, T2 Haritalama, Patellar Kondromalazi, Troklear Kondromalazi, Patellar Maltracking, T2 Mapping, Patellar Chondromalacia, Trochlear Chondromalacia
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı patellofemoral dizilim bozukluğunun erken evre troklear ve patellar kondromalazi ile ilişkisini T2 haritalama yöntemi kullanarak araştırmaktır. Yöntem: Çalışmaya dahil edilen 75 hasta patellofemoral dizilim bozukluğu olup olmamasına göre iki gruba ayrıldı. Patellofemoral dizilim bozukluğu olanlar hasta grubu, olmayanlar ise kontrol grubu olarak adlandırıldı. Her iki grubun T2 haritalama içeren MRG'leri sagittal kesitleri üzerinden 12 kadrana bölünerek değerlendirildi. Bu kadranlardan yapılan ölçümlerin ortalaması alınarak hem troklea hem de patella için tek bir T2 relaksasyon değeri elde edildi. Elde edilen bu ortalama değer iki grup arasında karşılaştırıldı. Daha sonra 12 kadran değerlerinin her biri ayrı ayrı karşılaştırılarak iki grup arasında hem troklea hem de patella için kadranlar arası fark olup olmadığı incelendi. İstatistiksel fark tespit edilen kadranlar için cut-off değer hesaplandı. Bulgular: Çalışmadaki 75 hastanın 39'unda patellofemoral dizilim bozukluğu varken (hasta grubu), 36'sında ise yoktu (kontrol grubu). Gruplar arasında troklear ve patellar kıkırdak ortalama T2 relaksasyon değerleri açısından fark yoktu. Ancak 12 kadran ayrı ayrı karşılaştırıldığında hem troklear hem de patellar kıkırdakta, üst-dış-dış (P1, T1) ve üst-dış-iç (P2, T2) kadranlarındaki T2 relaksasyon değerleri hasta grubunda istatistiksel olarak anlamlı oranda yüksekti. Cut-off değer belirlemek amacıyla yapılan ROC analizinde de benzer kadranlarda (T1, P1, P2) istatistiksel anlamlı sonuçlar elde edildi. Sonuçlar: Bu sonuçlar patellofemoral dizilim bozukluğunun sebep olduğu kondromalazinin asimetrik olarak başladığını ve ilk başladığı alanın hem troklear hem de patellar kıkırdakta üst-dış kadran olduğunu göstermiştir. Bu kadranlardan yapılacak olan ölçümler patellofemoral dizilim bozukluğu olan hastalardaki olası troklear ve patellar kondromalazinin erken teşhisinde kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to investigate the relationship between patellar maltracking and early stage trochlear and patellar chondromalacia using the T2 mapping method. Methods: The 75 patients included in the study were divided into two groups according to whether they had patellar maltracking or not. Those with patellar maltracking were called the patient group, and those without were called the control group. MRIs containing T2 mapping of both groups were evaluated by dividing them into 12 quadrants on sagittal sections. A single T2 relaxation value was obtained for both the trochlea and patella by averaging the measurements made from these quadrants. This average value was compared between the two groups. Then, each of the 12 quadrant values was compared separately and it was examined whether there was a difference between the quadrants for both trochlea and patella between the two groups. Cut-off value was calculated for the quadrants in which a statistical difference was detected. Results: Of the 75 patients in the study, 39 had patellar maltracking (patient group), while 36 did not (control group). There was no difference between the groups in terms of mean T2 relaxation values of trochlear and patellar cartilage. However, when the 12 quadrants were compared separately, T2 relaxation values in both trochlear and patellar cartilage, upper-outer-outer (P1, T1) and upper-outer-inner (P2, T2) quadrants were statistically significantly higher in the patient group. In the ROC analysis performed to determine the cut-off value, statistically significant results were obtained in similar quadrants (T1, P1, P2). Conclusion: These results showed that chondromalacia caused by patellar maltracking started asymmetrically and the first area where it started was the upper-outer quadrant of both the trochlear and patellar cartilage. Measurements from these quadrants can be used in the early diagnosis of possible trochlear and patellar chondromalacia in patients with patellar maltracking.