Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü orman alanlarının Carabidae (Coleoptera) faunası
Carabidae (coleoptera) fauna of the forest areas in Zonguldak Regional Forest Directorate
  1. Tez No: 863182
  2. Yazar: SEMA KARA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AZİZE TOPER KAYGIN, DOÇ. DR. MEMİŞ KESDEK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bartın, Carabidae, Karabük, orman alanları, yeni kayıtlar, Zonguldak, Bartın, Carabidae, forest areas, Karabük, new records, Zonguldak
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bartın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 186
Özet
Bu çalışma Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü (ZOBM) orman alanlarında yayılış gösteren Carabidae (Coleoptera) familyasına ait türlerin belirlenmesi amacıyla 2022-2023 yılları arasında yapılmıştır. Arazi çalışmalarında böcekleri toplamak için çukur tuzak, elle toplama, ışık tuzak ve toprak eleme yöntemleri kullanılmıştır. Elde edilen Carabidae türleri laboratuvara getirilerek preparasyonu yapılmıştır. 2892 birey incelenmiştir. Böcek türlerinin teşhisinde morfolojik karakterler, erkek genital organların (aedeagus) diseksiyonu ve incelenmesi, tanı anahtarları, yerli ve yabancı literatür ile uzman görüşlerinden yararlanılmıştır. Teşhisi tamamlanan türler fotoğraflandıktan sonra sınıflandırılarak koleksiyon kutularına yerleştirilmiştir. Bu türler Bartın Orman Fakültesi Orman Entomolojisi ve Koruma Laboratuvarı'nda muhafaza edilmektedir. Araştırma sonucunda dokuz altfamilyaya ait 29 cins, 54 tür ve 18 alttür tespit edilmiştir. Tespit edilen türler ZOBM orman alanları için yeni kayıttır. Ayrıca Pterostichus madidus (Fabricius, 1775), Bembidion (Bembidionetolitzkya) ascendens K. Daniel, 1902, Bembidion (Synechostictus) decoratum (Duftschmid, 1812) ve Bembidion (Synechostictus) elongatum Dejean, 1831 türleri Türkiye için yeni kayıttır. Aptinus cordicollis Chaudoir, 1843, Carabus (Heterocarabus) marietti marietti Cristoforis & Jan, 1837, Carabus (Lamprostus) erenleriensis ahmetustaensis Cavazzuti, 1987, Carabus (Lamprostus) erenleriensis bithynicus Heinz & Korge, 1967, Carabus (Lamprostus) erenleriensis karadagensis S. Battoni & Blumenthal, 1973, Carabus (Oxycarabus) saphyrinus mengenensis Blumenthal & Breuning, 1967, Carabus (Oxycarabus) saphyrinus yenicensis Lassalle, 1998 tür ve alttürleri endemiktir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out between 2022 and 2023 to determine the species belonging to the Carabidae (Coleoptera) family that are distributed in the forest areas of Zonguldak Regional Forestry Directorate. In the field studies, pitfall trap, hand picking, light trap and soil sieving methods were used to collect insects. The obtained Carabidae species were brought to the laboratory and their preparations were made. 2892 specimens were examined. Morphological characters; dissection and examination of male reproductive organs (aedeagus); identification keys; local and foreign literature, and expert opinions were used in the diagnosis of insect species. After the identified species were photographed, they were classified and placed in collection boxes. These species are kept in the Forest Entomology and Protection Laboratory of Faculty of Forestry in Bartın. As a result of the research, 29 genera, 54 species and 18 subspecies belonging to nine subfamilies were identified. The identified species are new records for ZOBM forest areas. Besides Pterostichus madidus (Fabricius, 1775), Bembidion (Bembidionetolitzkya) ascendens K. Daniel, 1902, Bembidion (Synechostictus) decoratum (Duftschmid, 1812) and Bembidion (Synechostictus) elongatum Dejean, 1831 species are new records for Türkiye. Aptinus cordicollis Chaudoir, 1843, Carabus (Heterocarabus) marietti marietti Cristoforis & Jan, 1837, Carabus (Lamprostus) erenleriensis ahmetustaensis Cavazzuti, 1987, Carabus (Lamprostus) erenleriensis bithynicus Heinz & Korge, 1967, Carabus (Lamprostus) erenleriensis karadagensis S. Battoni & Blumenthal, 1973, Carabus (Oxycarabus) saphyrinus mengenensis Blumenthal & Breuning, 1967, Carabus (Oxycarabus) saphyrinus yenicensis Lassalle, 1998 are endemic subspecies and species.