İslâm hukukunda evlilik nafakası ve kapsamı
Marriage almost and its scope in Islamic law
  1. Tez No: 863183
  2. Yazar: FEYZA NUR KUTMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TEVHİT AYENGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Nafaka, evlilik, nikah, sorumluluk, iddet, Marriage, alimony, wedding, responsibility, violence
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bayburt Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışmada“nafaka”kavramının anlamı, mahiyeti ve kapsamı ele alınmıştır. Evlilik nafakasının neleri kapsadığı, hangi durum ve şartlarda verilmesi gerektiği değerlendirilmiştir. Evlilik, insanın fıtratında olan ve Allah'ın da insanlara tavsiye ettiği bir kurumdur. Nafaka, evliliğin huzurlu bir şekilde devam etmesi için gereklidir. Günümüzde boşanmaların birçoğunun sebebine bakıldığı zaman kocanın karısına vermesi gereken nafakayı ihmali olduğu görülmektedir. Evlilik insanlar üzerinde bazı hak ve sorumluluklar doğurmaktadır. Bunların en önemlisi nafakadır. Nafaka evliliğin daha sistemli ve tartışmalara yol açmadan Evlilik nafakası sahih bir nikâhla başlayıp boşanma ya da ölüm ile sona ermektedir. Mesken, temel gıda, sağlık giderleri ve giyim masrafları evlilik nafakasına dahil olan giderlerdir ve bunlar İslâm hukuku tarafından koca üzerine yüklenen sorumluluklardandır. Nafaka evlilik hayatının huzuru için gereklidir ve insanca yaşamanın sürdürülebilmesi için zorunludur. Bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde nafaka kavramı, çeşitleri ve evlilik nafakasının kapsamı; ikinci bölümde kocanın nafaka sorumlusu olmasının şartları ve kadının nafaka hakkını düşüren durumlar ve son bölümde ise iddet nafakası ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the meaning, nature and scope of the concept of“alimony”are discussed. What marital alimony covers and under what circumstances and conditions it should be given have been evaluated. Marriage is an institution that is in human nature and recommended by God. Alimony is necessary for the marriage to continue peacefully. When we look at the reason for most of the divorces today, it is seen that the husband neglects the alimony he is supposed to give to his wife. Marriage creates some rights and responsibilities on people. The most important of these is alimony. Marital alimony begins with a valid marriage and ends with divorce or death, before the marriage becomes more systematic and controversial. Housing, basic food, health expenses and clothing expenses are expenses included in marital alimony, and these are among the responsibilities imposed on the husband by Islamic law. Alimony is necessary for the peace of married life and is mandatory for the continuation of a human life. This study consists of three parts. In the first part, the concept of alimony, its types and the scope of marital alimony; In the second part, the conditions for the husband to be responsible for alimony and the situations that reduce the wife's right to alimony, and in the last part, waiting period alimony are discussed.