Uluslararası ilişkilerde küçük devletler'in gücü: Kırgızistan'ın büyük güçlerle ilişkileri
Power of small states in international relations: Kyrgyzstan's relations with great powers
  1. Tez No: 863270
  2. Yazar: EDILIIA ABDYKADYROVA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DEMET ŞEFİKA MANGIR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası İlişkiler, Güç, Küçük Devlet, Büyük Güç, Kırgızistan, Dış Politika, International Relations, Power, Small State, Great Power, Kyrgyzstan, Foreign Policy
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 265
Özet
Bu doktora tezi uluslararası ilişkilerde küçük devletlerinin güç dinamiklerine odaklanarak Kırgızistan'ın büyük güçler ile ilişkileri kapsamında uluslararası ilişkilerin gidişatını etkileme ve güç uygulama faktörlerini incelemek amacıyla yazılmıştır. Büyük güçlerin etkili olduğu uluslararası ilişkiler alanında devletler arasındaki güç dinamikleri, tarihsel olarak önemli bir rol oynamış ve devletlerin uluslararası arenada nasıl konumlandıklarını belirleyen temel unsurlardan biri olmuştur. Bu bağlamda, küçük devletler güç dinamiklerinin dışında kalarak uluslararası alanın etkisiz aktörleri olarak algılanmıştır. Ancak mevcut şartlarda, küçük devletlerin kendilerini gerçekleştirme ve çıkarları doğrultusunda önceliklerini belirleme ve dolayısıyla güç dinamiklerine dahil olma konusunda büyük fırsatları söz konusudur. Bu bağlamda, Orta Asya'nın kalbinde yer alan Kırgızistan'ın büyük güçlerle ilişkileri bağlamında güç dinamiklerinin incelenmesi önemli bir konudur. Tez, Rusya, Çin ve ABD gibi günümüz büyük güçlerin ilgi alanında olan Kırgızistan'ın bu büyük küresel aktörlerle ilişkileri kapsamında hedeflerine ulaşmak ve çıkarlarını korumak için güç uygulama kapasitesini incelemektedir. Çalışmada tarihsel analiz, örnek olay incelemesi ve veri analizinden yararlanarak nitel bir araştırma yöntemi kullanılmıştır. Bu bağlamda, dört bölümden oluşan bu tezde uluslararası ilişkilerde güç ve küçük devletler kavramı, küçük devletlerin uluslararası sistem içindeki güç dinamikleri ele alınacaktır ve bunun doğrultusunda Kırgızistan'ın ayrıntılı bir analizi yapılacaktır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to examine the elements contributing to Kyrgyzstan's impact on the trajectory of international relations and the exercise of power, particularly in its interactions with major powers. The primary focus is on scrutinizing the dynamics of power involving small states in the realm of international relations. In the realm of international relations, where great powers wield substantial influence, the power dynamics among states have assumed a pivotal role, serving as a fundamental determinant of states' positioning within the global arena. Traditionally perceived as relatively inconsequential actors on the international stage, small states are currently presented with considerable opportunities to assert themselves, align their priorities with their interests, and actively participate in power dynamics. Contrary to prior perceptions of small states as peripheral to power dynamics, contemporary conditions have afforded these nations significant agency. This thesis contends that examining the power dynamics of Kyrgyzstan, situated at the heart of Central Asia, in the context of its relations with great powers is of paramount importance. The thesis examines Kyrgyzstan's capacity, particularly within its sphere of interest to influential global actors such as Russia, China, and the USA, to wield power strategically in pursuit of its objectives and safeguard its interests. Employing a qualitative research methodology encompassing historical analysis, case studies, and data analysis, this thesis comprises four chapters. These chapters delve into the conceptual understanding of power and the role of small states in international relations, expound on the power dynamics of small states within the international system, and conduct an in-depth analysis of Kyrgyzstan within this framework.