Evli bireylerde algılanan eş desteği, benlik saygısı ve cinsel yaşam doyumu ile yaşam doyumu arasındaki ilişkide güvenli bağlanmanın aracı rolü
The mediating role of secure attachment in the relationship between perceived pousal support, self-esteem, and sexual satisfaction with life
- Tez No: 863435
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ÖZYILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Spousal Adjustment, Self Respect, Spousal Support, Life Satisfaction, Secure Attachment, Marriage Satisfaction
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu araştırmanın amacı; evli bireylerde algılanan eş desteği, benlik saygısı ve cinsel yaşam doyumu ile yaşam doyumu ilişkisini araştırırken güvenli bağlanmanın aracı rolünü saptamaktır. Araştırmanın örneklemi, İstanbul ilinde ikamet eden, yaşları 18-50 arasında değişen, 0-10 yıl arasında evli olan, erişilebilir örnekleme yöntemi ile ulaşılmış 200 kadın ve 200 erkek olmak üzere toplam 400 evli birey oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak; kişilerin araştırmaya gönüllü katılımlarını onaylamak için bilgilendirilmiş onam formu, cinsiyet ve sosyoekonomik düzeylerini ölçmek için Bilgilendirilmiş Onam Formu, Demografik Form, Eş Desteği Ölçeği (EDÖ), Benlik Saygısı Ölçeği (RBSÖ), Golmbok-Rust Cinsel Doyum Ölçeği, Yaşam Doyumu Ölçeği (YDÖ), Üç Boyutlu Bağlanma Stilleri Ölçeği katılımcılara ulaştırılmıştır. Bu konunun seçilmesindeki amaç literatür taraması sırasında tüm bu değişkenlerin bir arada incelendiği kapsamlı bir araştırma olmaması dolayısıyla benzer konularda yapılacak araştırmalara kaynak teşkil edebilmektir. Araştırmanın veri analizi için SPSS 22 paket programı kullanılmıştır. Sonuçlar, korelasyon analizi, regresyon analizi ve aracılık faktörünü ölçebilmek için Hayes Process makrosu metodu ile Bootstrap tekniği versiyon 4.2 eklentisinde uygulanmıştır. Sonuçlara göre, eş desteği, benlik saygısı ve cinsel yaşam doyumu ile yaşam doyumu arasında pozitif anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Eş desteği ve yaşam doyumu arasında güvenli bağlanmanın aracılık etkisi vardır. Benlik saygısı ve yaşam doyumu arasındaki ilişkide güvenli bağlanmanın aracılık etkisi tespit edilememiştir. Cinsel yaşam doyumu ile yaşam doyumu arasındaki ilişkide güvenli bağlanmanın aracı etkisi tespit edilmiştir. Sonuçlar, diğer çalışmalar ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research; While investigating the relationship between perceived spouse support, self-esteem, sexual life satisfaction and life satisfaction in married individuals, the mediator position of secure connections is determined. The proportions of the research consist of a total of 400 married members, 200 women and 200 men, residing in Istanbul, aged between 18-50, married between 0-10 years, and reached through the accessible application method. As a data collection tool; Informed consent formula to confirm that patients are healthy, Informed Consent Form for the use of gender and socioeconomic levels, Demographic Form, Partner Support Scale (EDS), Self-Esteem Scale (RBSS), Golmbok-Rust Sexual Satisfaction Scale, Diener et al. (1985), Life Satisfaction Scale, and Three-Dimensional Attachment Styles Scale were delivered to the participants. The purpose of choosing this topic is to increase the source organization for similar studies without conducting a comprehensive research in which all these variables are examined together during the literature review. SPSS 22 package program was used for data analysis of the research. The results were added in the 4.2 version plug-in of Bootstrap technology with the Hayes Process macro method to measure distribution analysis, regression analysis and instrumentality factor. According to the results, a positive significant relationship was detected between spouse support, self-esteem, sexual life satisfaction and life satisfaction. Secure connection support has a mediating effect between partner and life satisfaction. The mediating effect of secure attachment in the relationship between self-esteem and life satisfaction could not be detected. The mediating effect of secure attachment was determined in the relationship between sexual life satisfaction and life satisfaction. Results and other details were examine