Sıvılaştırılmış Doğal Gaz (LNG) gemilerinde çalışan güverte zabitlerinin siber risk algılarını etkileyen faktörlerin analizi
Analysis of factors influencing cyber risk perceptions among deck officers working on liquefied natural gas (LNG) vessels
- Tez No: 863746
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BARIŞ KULEYİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Denizcilik, Marine
- Anahtar Kelimeler: Siber Güvenlik, Siber Tehditler, Siber Risk Algısı, Deniz Taşımacılığı, LNG, Cyber Security, Cyber Threats, Cyber Risk Perception, Maritime Transportation, LNG
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Denizcilikte Emniyet, Güvenlik ve Çevre Yönetim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Sıvılaştırılmış Doğal Gaz (Liquefied Natural Gas - LNG) gemilerinin barındırmış olduğu tehlikeler, operasyonlarını gerçekleştirdikleri kritik altyapılar ve gemilere entegre edilen dijital sistemler göz önünde bulundurulduğunda, LNG gemilerine karşı gerçekleştirilecek başarılı bir siber saldırı ciddi sonuçlar doğurabilecektir. Güverte zabitlerinin siber risk algısı, olası tehdit karşısında karar verme mekanizmalarını etkileyecektir. Bu sebeplerden ötürü LNG gemilerinde çalışan güverte zabitlerinin siber risk algısına etki eden faktörleri saptayıp incelemek, LNG gemilerinde karşılaşılabilecek siber tehditlere karşı önlem almak adına güverte zabitlerinin siber risk algısını şekillendirip karar verme mekanizmalarını güçlendirmek üzere fayda sağlayacaktır. Bu araştırmanın amacı, LNG gemilerinde çalışan güverte zabitlerinin siber risk algısını etkileyen faktörleri analiz etmektir. Bu amaç doğrultusunda; veri toplamak amacıyla yarı-yapılandırılmış yüz yüze görüşme soruları, LNG gemilerinde görev alan gönüllü uzmanlara (n=7) yöneltilmiştir. Elde edilen veriler sürekli karşılaştırmalı analiz yöntemi ile kodlanarak bir bağlamsal model oluşturulmuştur. Araştırma bulguları kapsamında oluşturulan bağlamsal modelde;“teknik destek”,“yazılımsal önlemler”,“şirketin siber güvenlik konusuna yaklaşımı”,“şirket-gemi arası iletişim”,“şirket eğitimleri”,“yetersiz bilgi”,“tehlikenin farkında olmama”,“aşırı optimistik yaklaşım”,“gemi içi disiplin”ve“yaşanmış olaylar”gibi faktörler yer almaktadır. Gelecek çalışmalarda, bu çalışmanın bağlamsal modelinde ortaya konan faktörlerden yola çıkarak hazırlanabilecek bir anket ile genel olarak tankerlerde çalışan güverte zabitlerine ya da Türkiye özelinde tanker işletmelerinin beyaz yakalı yöneticilerine dönük bir çalışma gerçekleştirilebilir ve bu çalışmada Analitik Hiyerarşi Prosesi gibi çok ölçütlü karar verme teknikleri kullanılarak siber risk algısına etki eden faktörler arasında en çok öne çıkan faktörler saptanıp analiz edilebilir.
Özet (Çeviri)
Considering the hazards posed by Liquefied Natural Gas (LNG) vessels, their operations on critical infrastructure, and integrated digital systems, a successful cyber attack against LNG ships could have severe consequences. The cyber risk perception of deck officers will influence decision-making mechanisms in the face of potential threats. Therefore, identifying and examining the factors affecting the cyber risk perception of deck officers working on LNG vessels will be beneficial in shaping their perception and strengthening decision-making mechanisms against potential cyber threats. The purpose of this research is to analyze the factors influencing the cyber risk perception of deck officers working on LNG vessels. To achieve this goal, semi-structured face-to-face interview questions were directed to voluntary experts involved in LNG vessel operations (n=7). The obtained data were coded using a constant comparative analysis method to create a contextual model. The contextual model developed within the scope of the research includes factors such as“technical support”,“software measures”,“company's approach to cybersecurity”,“company-ship communication”,“company training”,“insufficient knowledge”,“lack of awareness of danger”,“excessive optimistic approach”,“onboard discipline”, and“past incidents”. In future studies, a survey based on the identified factors in this contextual model could be prepared to conduct a comprehensive analysis targeting deck officers working on tankers in general or white-collar managers of tanker companies in Turkey. Techniques for multi-criteria decision-making, such as Analytic Hierarchy Process, can be employed in this study to identify and analyze the most prominent factors affecting cyber risk perception.