Jipsikol kommunitelerde bitki fonksiyonel örüntüleri ve türlerin bir arada yaşamasının çok boyutlu doğasının araştırılması
Investigation of the multidimensional nature of plant functional patterns and species coexistence in Gypsicole communities
- Tez No: 864606
- Danışmanlar: PROF. DR. LATİF KURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Jipsikol Kommünite Analizi, Bitki Fonksiyonel Karakterleri, Türlerin Çok Boyutlu Doğası, Nurse Efekt, Gypsicole Community Analysis, Plant Functional Characters Patterns, Multidimensional Nature of Species, Nurse Effect
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu çalışmada Beypazarı jipsli topraklarında, jips stresinden kaynaklanan edafik faktörlerin, kommunitelerin yapısını etkileyen temel ekolojik filtre olduğu hipotezi test edilmektedir. Bu test, kommunitenin fizyonomisine, bitki fonksiyonel karakter örüntülerine, tür çeşitliliğine ve türlerin bir arada yaşamasının çok boyutlu doğasına etkiyi araştırmayı amaçlamaktadır. Jipsikol kommunitelerin çok boyutlu doğasını incelemek amacıyla YAYGIN ÖRNEKLEME PROTOKOLÜ (Commen Protocol) kullanılmıştır. Kurulan plotlardaki transektlerde türlerin UZAYSAL DÜZLEMDE dağılımları ve benzerlikleri Jupyter notebook'da PYTHON ile MATPLOTLİB istatistiksel analizler yapılarak sonuca ulaşılmıştır. Jipsikol kommunitelerinde, diğer yaşam formlarına göre hemikriptofitlerin yoğun olduğu ve terofitlerin yüksek oranda bulunmasıyla birlikte transektlerin ve subplotların gösterilmesi, edafik koşulların belirleyici etkisini ortaya koymaktadır. Beypazarı'nda yer alan kommuniteler arasında Bitki Fonksiyonel Karakter Örüntüleri açısından belirgin bir fark gözlenmemiştir. İki plotun da düşük Nurse etkisinin jips stresinden kaynaklandığı sonucu ortaya çıkmıştır. Jipsikol ekosistemlerinin koruma önceliği göstermektedir, çünkü IUCN Tehlike kategorilerine göre CR_CRITICALY ENDANGERED (Çok Tehlikede), VU-VULNERABLE (Zarar Görebilir) ve ENENDANGERED (Tehlikede) kategorilerinde taksonları barındırmaktadır. Çalışma alanında EN kategorisinde 2 takson, VU kategorisinde 4 takson ve CR kategorisinde 2 takson tespit edilmiştir. Jipsikol kommunitelerinin endemizm ve genetik rezerv alanı olması, koruma stratejilerinin geliştirilmesi için kommunite dinamiklerinin aydınlatılmasına odaklanmayı gerektirmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the hypothesis that edaphic factors resulting from gypsum stress are the main ecological filter affecting the structure of communities in Beypazarı gypsum soils is tested. This test aims to investigate the impact on the physiognomy of the community, plant functional character patterns, species diversity and the multidimensional nature of species coexistence. COMMON SAMPLING PROTOCOL was used to examine the multidimensional nature of gypsicole communities. The distributions and similarities of the species in the SPATIAL PLANE in the transects of the established plots were reached by statistical analysis with PYTHON and MATPLOTLIB in Jupyter notebook. In gypsicole communities, the presence of hemicryptophytes in abundance and the high rate of therophytes compared to other life forms, along with the demonstration of transects and subplots, reveals the determining effect of edaphic conditions. No significant difference was observed between the communities in Beypazarı in terms of Plant Functional Character Patterns. It was concluded that the low Nurse effect in both plots was due to gypsum stress. It shows the conservation priority of gypsicol ecosystems because it contains taxa in the CR_CRITICALLY ENDANGERED (Highly Endangered), VU-VULNERABLE (Vulnerable) and EN-ENDANGERED (Endangered) categories according to IUCN Hazard categories. In the study area, 2 taxa in the EN category, 4 taxa in the VU category and 2 taxa in the CR category were identified. The fact that gypsicole communities are areas of endemism and genetic reserve requires focusing on elucidating community dynamics in order to develop conservation strategies.