Modern web - based decision support system for oil refinery workflow transformation with economic analysis
Ekonomik analiz ile petrol rafinerisi iş akışı dönüşümü için modern web tabanlı karar destek sistemi
- Tez No: 864628
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN NURİ UÇAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Petrol, Karar Destek Sistemi, Web Tabanlı Karar, Ekonomik Analiz, Karar Destek Sistemi (DSS), Oil, Decision Support System, Web-Based Decision, Economic Analysis, Decision Support System (DSS)
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Rafineri endüstrisi, karar vericilerin karmaşık zorluklar ve belirsizliklerle başa çıkmasını gerektiren dinamik ve rekabetçi bir ortamda faaliyet göstermektedir. Bu proje, NET 6 ve C# gibi ileri teknolojileri kullanan gelişmiş bir Karar Destek Sisteminin (DSS) geliştirilmesine odaklandı. Temel amaç, rafineri sektöründeki karar vericileri kapsamlı veri kümelerini analiz etmek, değerli bilgiler elde etmek ve bilinçli stratejik seçimler yapmak için güçlü bir araçla güçlendirmekti. Proje, geleneksel Excel tabanlı modellerin otomatikleştirilmiş bir uygulamaya dönüştürülmesini içeren sistematik bir geliştirme sürecini takip etti. NET 6 ve C#'ın yeteneklerinden yararlanan DSS, arka uç sistemlerle kusursuz entegrasyonu, verimli veri işlemeyi ve karmaşık hesaplamaları kolaylaştırdı. DSS'nin ön ucu ReactJS kullanılarak oluşturuldu ve sonuçta kullanıcı dostu ve görsel olarak çekici bir arayüz ortaya çıktı. Karar vericiler, sistemde zahmetsizce gezinebilir, verileri görselleştirebilir ve temel ölçümleri analiz edebilir, böylece verilere dayalı kararları güvenle almalarına olanak tanır. DSS'nin uygulanması rafineri sektörüne önemli avantajlar sunmaktadır. Manuel süreçlere bağımlılığı azaltır, veri analizini otomatikleştirir ve kritik bilgilere gerçek zamanlı erişim sağlar. Karar vericiler çeşitli senaryoları inceleyebilir, finansal sonuçları değerlendirebilir ve kaynak tahsisini optimize edebilir. DSS, karar verme sürecini kolaylaştırarak zamandan tasarruf sağlar, operasyonel verimliliği artırır ve karar vericilerin rekabetçi rafineri sektöründe bir adım önde olmalarını sağlar. Bu proje vii rafineri endüstrisi ortamında rekabet avantajını teşvik ederek bilinçli karar alma için verilerden yararlanma konusunda ileri teknolojilerin dönüştürücü potansiyelinin altını çiziyor.
Özet (Çeviri)
The refinery industry operates within a dynamic and competitive environment, requiring decision-makers to navigate complex challenges and uncertainties. This project focused on the development of a sophisticated Decision Support System (DSS) using advanced technologies such as NET 6 and C#. The primary objective was to empower decision-makers in the refinery industry with a robust tool to analyze extensive datasets, gain valuable insights, and make informed strategic choices. The project followed a systematic development process, involving the transformation of traditional Excel-based models into an automated application. By harnessing the capabilities of NET 6 and C#, the DSS facilitated seamless integration with backend systems, efficient data processing, and complex calculations. The frontend of the DSS was built using ReactJS, resulting in a user-friendly and visually appealing interface. Decision-makers can effortlessly navigate through the system, visualize data, and analyze key metrics, enabling them to make data-driven decisions with confidence. The implementation of the DSS offers significant advantages to the refinery industry. It reduces dependency on manual processes, automates data analysis, and provides real-time access to critical information. Decision-makers can explore various scenarios, evaluate financial implications, and optimize resource allocation. By streamlining the decision-making process, the DSS saves time, enhances operational efficiency, and empowers decision-makers to stay ahead in the competitive refinery industry. This project vii underscores the transformative potential of advanced technologies in leveraging data for informed decision-making, fostering a competitive edge in the refinery industry landscape.