Postbuckling analysis of steel plate with embedded stiffener by Abaqus program
Gömülü takviyeli çelik levhaların Abaqus progtamı ile burkulma sonrası analizi
- Tez No: 864634
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT MUVAFIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Post buckling analysis, Arc Length Method, Steel plate with embedded stiffener, Geometric nonlinearity
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 301
Özet
Dikdörtgen çelik levhalar havacılık ve gemi endüstrilerinin yanı sıra çelik yapılarda da yaygın olarak kullanılmaktadır çünkü çoğu mühendislik tesisi aynı zamanda yüksek dirence sahip hafif bir yapı arayışındadır. Sorunun,“Kimse yok, hiç kimse yok”tarafından sınırlandırılan dikdörtgen çelik plakanın nasıl güçlendirileceği olduğunu düşündü. Bu tez, nükleer plakanın esnek burkulma sonrası kontrolünü incelediği için yapılacak ilk şey, kalınlığı pahasına bir plakayı çıkarmaktır; bu, güçlendirme sonrasında (yani örtülü yeniliğin oluşturulmasından sonra) plakanın kalınlığının şu şekilde olduğu anlamına gelir: Plakanın donatıdan önceki ağırlığına eşittir. Bu tezde incelenen parametreler iki bölüme ayrılmıştır: İlk bölüm, örtülü takma ad için parametrelerdir: örtülü takma adın şekli, yüksekliği ve konumu, şeklin olduğu yer (dikdörtgen, üçgen veya daire) ve yükseklik 1T, 2T, 3T) ve konum (plaka uzunluğunun ortasında veya üçte biri veya dörtte biri), ikinci kısım çelik levhanın en boy oranı olan parametreleridir (1, 1,5, 2 ve 3) ve incelik oranı (100,80,60,40). 216 numune için burkulma sonrası elastik davranışın doğrusal olmayan analizi yapıldı , Bu analizin odak noktası, Abacus programı kullanılarak rex() yöntemi kullanılarak yalnızca geometrik doğrusal olmamaydı. Bu analizin odak noktası yalnızca örtülü takviyeyle güçlendirilen çelik plakaların geometrik doğrusal olmayışıydı. Analiz, gömülü donatıya göre basınç yükünün yönüne göre iki bölüme ayrılmıştır. Birinci Bölüm: Basınç kuvveti alttaki donatı yönüne dik olduğunda 108 numune. İkinci Bölüm: Basınç kuvvetleri alttaki donatı yönüne paralel olduğunda 108 numune. Basınç kuvvetlerinin yönünün alttaki donatı yönüne dik olduğu ve donatı şeklinin dikdörtgen olduğu, konumunun plakanın ortasında olduğu ve yüksekliğinin kalınlığının üç katına eşit olduğu bulunmuştur. . Plakadan distorsiyon diğer seçeneklere göre daha büyük ölçüde azaltılır. Analiz, dört tarafı boyunca tutulan dikdörtgen bir çelik levhanın burkulma sonrası mukavemetini analiz eden önceki bir çalışmayla karşılaştırıldı. Anahtar Kilometer: burkulma sonrası (burkulma sonrası analiz), çelik plakalar, örtülü donatı ve Rex yöntemi, doğrusal olmayan geometri.
Özet (Çeviri)
Rectangular steel plates are commonly used in the aviation and ship industries, as well as in steel structures because most engineering facilities are looking for a lightweight structure that has high resistance at the same time. Therefore, the problem was how to strengthen the rectangular steel plate bound on four sides along its borders without increasing the size or weight of the plate after strengthening it. This is the main goal of the thesis, as this thesis examines the elastic post-buckling behavior of a rectangular steel plate constrained from four sides when the plate had embedded stiffener by making a zigzag inside the constrained plate at the expense of its thickness, meaning that the thickness of the plate decreases after it is included stiffener and its length increases by a small percentage so that a weight of the plate, after stiffened, is equal to the weight of the plate before stiffened. The parameters investigated in this thesis are divided into two parts. The first part: Parameters specific to the implicit reinforcement: the shape, height, and location of the implicit reinforcement. Where the shape is (a rectangle, a triangle, or a circle), the height is (1t, 2t, 3t), and the location is (in the middle, a third, or a quarter of the length of the plate). The second part is parameters specific to the steel plate, which are the aspect ratio (1, 1.5, 2, and 3), and the slenderness ratio (100, 80, 60, and 40). The nonlinear analysis of the elastic post-buckling behavior of 216 samples was conducted using the Abacus program, version 2020, using the RIKS method. The focus of this analysis was on the geometric nonlinearity only for the steel plates reinforced with implicit reinforcement. The analysis is divided into two parts according to the direction of the compressive load concerning the implicit reinforcement. Part One: 108 samples when the compressive force is perpendicular to the direction of the implicit reinforcement. The second part: 108 samples when the compressive forces are parallel to the direction of the implicit reinforcement. It was found that when the direction of the compressive forces is perpendicular to the direction of the implicit reinforcement, and the shape of the reinforcement is rectangular, its location is in the middle of the plate, and its height is equivalent to three times the thickness of the plate, deformation is reduced by a greater percentage than other options. The analysis was compared with a previous study analyzing the post-buckling resistance of a steel plate of rectangular shape, constrained along its four edges.