İslam ahlak anlayışı ve İslam iktisadı üzerindeki etkileri
Islamic ethics and its effects on Islamic economy
  1. Tez No: 864657
  2. Yazar: MUSTAFA ARİF UĞUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HUZEYFE ÇEKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Maliye, Economics, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Ahlak, İslam Ahlakı, İslam Felsefecileri, İslam İktisadı, Ahlak ve İktisat, Morality, Islamic Ethics, Islamic Philosophers, Islamic Economics, Morality and Economics
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam İktisadı Anabilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam İktisadı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
İslam ahlak anlayışının İslam iktisadına olan etkilerini ele aldığımız bu çalışmada, günümüze kadar İslam iktisadının ana konuları içerisinde ahlakın yerini ve İslam ahlakıyla olan bağını inceledik. Bu amaçla yaptığımız çalışma bir giriş ve iki ana bölümden oluşup alt bölümlerden oluşmaktadır. Giriş bölümünde öncelikle çalışmanın önemi ve amacı üzerinde duruldu, kapsamı belirlendi ve bu konuya yakın çalışmalara yer verildi. Birinci bölüm ahlak ilmi ve felsefesinin izahından, ahlak ilminin konusundan, ilkelerinden, problemlerinden ve diğer ilimlerle olan ilişkisinden bahsedildi. Daha sonra İslam ahlak felsefesinin izahına geçildi. Bu alanda ise İslam ahlak anlayışının gelişiminden, dini ahlak ile felsefi ahlak arasındaki farklardan, İslam ahlak anlayışının önemli meselelerinden ve Müslüman filozofların bu konulardaki görüşlerinden, en son ise ahlaki yükümlülüklerin kaynağından bahsedildi. İkinci bölümde ise İslam ahlakının İslam iktisadına olan etkileri anlatıldı. Bu bölüm iktisat ilminin izahıyla başlanıldı. Daha sonra İslam iktisadından bahsedilip iktisat ilmi ile ahlak ilminin ilişkisi anlatıldı. En son ise İslam ahlakının İslam iktisadını en çok etkilediği konuları başlıklar halinde izah edildi. Bu konu 16 adet alt başlığa ayrılarak incelendi ve son olarak başlık açılmayacak olan konular“Diğer Meseleler”başlığında incelendi. Araştırma neticesinde elde edilen bulguların ve bu alanda yapılabilecek çalışmaların yer aldığı“Sonuç”bölümü ile çalışmalar sonlandırıldı.
Özet (Çeviri)
In this study, in which we discussed the effects of Islamic morality on Islamic economics, we examined the place of morality among the main subjects of Islamic economics up to the present and its connection with Islamic morality. For this purpose, our study consists of an introduction and two main parts and subsections. In the introduction section, the importance and purpose of the study was first emphasized, its scope was determined, and studies related to this subject were included. In the first part, the explanation of moral science and philosophy, the subject of moral science, its principles, problems and its relationship with other sciences were mentioned. Then, the explanation of Islamic moral philosophy was started. In this area, the development of Islamic morality, the differences between religious morality and philosophical morality, important issues of Islamic morality and the views of Muslim philosophers on these issues, and finally the source of moral obligations were mentioned. In the second part, the effects of Islamic morality on Islamic economics were explained. This section started with the explanation of economics. Then, Islamic economics was mentioned and the relationship between economics and ethics was explained. Finally, the issues that Islamic morality affects Islamic economics the most are explained under headings. This issue was examined by dividing it into 16 subheadings, and finally, the issues that would not be covered were examined under the title“Other Issues”. The studies were concluded with the“Conclusion”section, which included the findings obtained as a result of the research and the studies that can be done in this field.