Yedinci sınıf öğrencilerinin etkili okuma öz yeterlilik algılarının çeşitli değişkenler açısından incelenmesi
Examining seventh grade students' effective reading self-efficacy perceptions in terms of various variables
- Tez No: 864767
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULKADİR KIRBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: etkili okuma, okuma öz yeterliliği, yedinci sınıf, effective reading, reading self-efficacy, seventh grade
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Amaç: Bu çalışma, okuma becerileri ve öz yeterlilik algısının çocukların eğitim süreçlerindeki rolünü daha iyi anlamak ve eğitimde daha etkili stratejiler geliştirmek için önemli bir katkı sağlamayı hedeflemektedir. Yöntem: Belirtilen amaç doğrultusunda çalışmada yedinci sınıf öğrencileri ile bir saha araştırması gerçekleştirilmiş ve çalışmada, nicel analiz yöntemlerinden betimsel tarama yöntemi kullanılmıştır. Çalışmada, okuma becerisi ve öz yeterlilik algısı arasındaki ilişki, öğrencilerin kendi ifadelerine dayanarak betimsel olarak incelenmiştir. Bulgular: Çalışmada elde edilen bulgulara göre öğrencilerin etkili okuma öz yeterlilik düzeylerinin ortalama olduğu; etkili okuma öz yeterlilikleri üzerinde cinsiyet faktörünün anlamlı bir farklılık yaratmadığı, anne eğitim düzeyinin tüm alt boyutlarda anlamlı bir farklılığa neden olduğu, baba eğitim düzeyinin görüntü alt boyutu hariç diğer alt boyutlarda anlamlı farklılığa neden olduğu, gelir düzeyi değişkeninin tüm alt boyutlarda anlamlı farklılığa neden olduğu, cep telefonu kullanımının yalnızca kavrama alt boyutunda anlamlı farklılığa neden olduğu, günlük internet kullanım süresinin durak alt boyutu hariç diğer alt boyut ve toplam puanlarda anlamlı farklılığa neden olduğu, okunan kitap türüne göre yalnızca durak alt boyutu ve toplam puanda farklılığa neden olduğu ve son olarak kitap okuma sıklığının yalnızca nefes alt boyutunda farklılığa neden olduğu belirlenmiştir. Sonuçlar: Yapılan araştırma üzerinde gerçekleştirilen veri analizlerinden elde edilen sonuçlara göre öğrencilerin okuma becerileri çeşitli değişkenler açısından incelenmiş olup, okuma becerisinin öz yeterlilikle arasındaki ilişki incelenmiş ve farklılıklar ortaya konulmuştur. Araştırmanın sonunda etkili okuma öz yeterliliğinde etkili olan bağımsız değişkenler ortaya çıkarılmış olup, öğrencilerin öz yeterlilik düzeylerinin geliştirilmesi için daha fazla çaba sarfedilmesi gerektiği belirlenmiştir. Etkili okuma öz yeterliliği hakkında yapılan çalışma sayısının da artırılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study aims to make a significant contribution to better understanding the role of reading skills and self-efficacy perception in children's educational processes and to develop more effective strategies in education. Method: In line with the stated purpose, a field research was conducted with seventh grade students and the descriptive scanning method, one of the quantitative analysis methods, was used in the study. In the study, the relationship between reading skills and self-efficacy perception was examined descriptively based on students' own statements. Findings: According to the findings of the study, students' effective reading self-efficacy levels were average; The gender factor does not create a significant difference on effective reading self-efficacy, the mother's education level causes a significant difference in all sub-dimensions, the father's education level causes a significant difference in all sub-dimensions except the image sub-dimension, the income level variable causes a significant difference in all sub-dimensions, Mobile phone use caused a significant difference only in the comprehension sub-dimension, daily internet usage time caused a significant difference in other sub-dimensions and total scores except the stop sub-dimension, it caused a difference only in the stop sub-dimension and total score depending on the type of book read, and finally, book reading caused a significant difference in other sub-dimensions and total scores. It was determined that the frequency of breathing only caused a difference in the lower breathing dimension. Conclusions: According to the results obtained from the data analysis carried out on the research, students' reading skills were examined in terms of various variables, the relationship between reading skills and self-efficacy was examined and differences were revealed. At the end of the research, independent variables that are effective in effective reading self-efficacy were revealed, and it was determined that more efforts should be made to improve students' self-efficacy levels. The number of studies on effective reading self-efficacy also needs to be increased.