İstanbul'un çeşitli ilçe ve belde belediyelerinde kullanılan, şebeke, sokak çeşmesi, kuyu ve istasyon sularındaki fluorür düzeylerinin belirlenmesi
Determination of the fluoride levels in public waters, open purchased waters, well waters and spring waters collected from the different districts of Istanbul
  1. Tez No: 86481
  2. Yazar: SEMA YALVAÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET AYDIN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: fluorür İÖJfe»'», Water, fluoride 45
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
VI. ÖZET (TÜRKÇE) Amaç İstanbul halkının kullandığı içme sularında fluorür ölçümü yapmak Yöntem ve gereçler 1996-1998 yılları arasında İstanbul İline bağlı 66 yerleşim biriminde yaşayan 15,000 aileye içmek için hangi tip suları kullandıkları soruldu. Bu yörelerden toplanan 1286 su örneğinde fluorür ölçümü yapıldı. Bu ölçümler 4 farklı su kaynağından a- lındı.1. Musluk (şebeke) suları (748 örnek), 2. İstasyon suları (336 örnek), 3. Kuyu suları (95 örnek), 4. Sokak çeşmesi suları (107 örnek). Ayrıca piyasada sa tılan 33 farklı markalı 53 ambalajlı su örneğinden de fluorür ölçümü yapıldı. Fluorür ölçümleri Orion marka fluorür spesifik kombine elektrod ve milivoltmetre (model 940 A pH/ İSE ve 720 A pH / İSE Meter) ile yapıldı. Bulgular Anket sonucunda, İstanbul halkının %97.8'inin musluk suyunu tek başına (%59), ya da istasyon, çeşme, ambalajlı ve kuyu suyu ile birlikte (%36.8) kullandığını tesbit edildi. Tek başına istasyon suyunu, ambalajlı suları, kuyu suları, çeşme suları ya da yağmur sularını kullananların toplam oranı sadece %2.2 idi. Fluorür düzeylerinin ortalamatstandard sapmaları aşağıdaki gibi bulunmuştur (alt-üst değerler); şebeke suları: 0.100±0.101 ppm (0.010-0.585), istasyon suları: 0.040±0.061 ppm (0.007-0.952), kuyu suları: 0.231±0.181 ppm (0.040-1.220) ve çeşme suları: 0.140±0.132 ppm (0.010-0.600). Avrupa yakasındaki şebeke suyu örneklerindeki (n=569) fluorür düzeyleri (0.1 18± 0.110ppm), Anadolu yakasındakilere (n=179) oranla (0.045±0.028ppm) daha yüksekti (p0.05). 31 farklı markalı 39 şişe suyu örneğinde fluorür düzeyleri 0.023 ile 0.215 ppm arasında değişiyordu. Ortalama fluorür düzeyi ise oldukça düşük idi (0.0879±0.0866 ppm). 2 markalı şişe suyunun 15 örneğinde ise fluorür düzeylerinin (0.5-1.2 ppm), WHO tarafından önerilen optimal fluorür düzeylerinin sınırlan (0.7 -1.2 ppm) arasında kaldığı gö rüldü. Sonuçlar İstanbul halkının içmek için kullandığı sulardaki fluorür düzeyleri Vİ/HO tarafından belirlenen optimal düzeylerden (0.7-1.2 pmm) bir hayli düşüktür. Bu nedenle diş çürük lerinin önlenmesi için sistemik olarak fluorürür desteğinin yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
VI. ÖZET (İNGİLİZCE) Determination of the fluoride levels in public waters, open purchased waters, well waters and spring waters collected from the different dis tricts of Istanbul. Objective To determine the fluoride levels in drinking waters used by inhabitants of Istanbul. Material and methods 15,000 families who live in 66 different districts of Istanbul between the years of 1996 and1998 were questioned about the source of drinking water which they use. Fluoride levels were mea-sured in 1286 water samples collected from these districts. These measurements were carried out in four different sources of water. 1. Public wa ters (748 samples), 2. Open purchased waters (336 samples), 3. Well waters (95 samples), 4. Spring waters (107 samples). Moreover fluoride levels were deter mined in 53 samples of 33 different brands of bottled water. Fluoride measurements were carried out with an Orion fluoride-specific combined electrode and milivoltmeter (model 940 A pH/ISE and 720 A pH / ISE Meter). Results The questionnaire revealed that %97.8 of inhabitants of Istanbul were using public waters either alone(%59) or in combination ( %36.8) with open purchased waters, bottled waters, well waters, or spring waters. Only %2.2 of the inhabitants were using open purchased waters, bottled waters, rain waters, well waters, or spring waters alone. The measured mean ± SD fluoride levels were found as follows (range); public waters: 0.1 00± 0.101 ppm (0.010-0.585), open purchased waters: 0.040±0.061 ppm (0.007-0.952), well waters: 0.231 ±0.1 81 ppm (0.040-1.220) and spring waters :0. 140*0.132 ppm (0.010-0.600). 44Fluoride levels (0.118± 0.110ppm) in samples of public waters (n=569) from the European side of the city were higher than those of the Asian side (0.045± 0.028ppm, n=179) (p0.05). Fluoride levels in 39 samples of 31 different brands of bottled waters were very low (0.0879±0.0866 ppm, range: 0.023 -0.215 ppm). On the other hand fluoride levels in 15 samples of 2 different brands of bottled waters were (range: 0.5 - 1.2 ppm) within the limits of optimal fluoride levels (0.7 - 1.2 ppm) recommended by WHO. Conclusions: The results of the present study show that the fluoride levels in drinking waters used by inhabitants of Istanbul were lower than the limits of optimal fluoride levels recommended by WHO. Therefore in order to prevent dental caries, it is necessary to supplement fluoride systematically.