Tevarih-i Şeyh Üveys adlı eserde İlhanlı Devleti ve sonrası
The Ilkhanid State and its aftermath in Tavarih-i Sheikh Uveys
- Tez No: 864879
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ÖZTURHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Celayir Devleti, Deşt-i Kıpçâk, Eheri, İlhanlılar, Şeyh Üveys, Ahri, Dasht-i Kipchak, Ilkhanids, Jalayir State, Târîh-ı Sheikh Uwaıs
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Batman Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Geçmişte yaşanan olayların günümüze ışık tutması ve olayları değerlendirebilmek için tarihi anlatan eserlere ihtiyaç duyulmaktadır. Bizlerden önce yaşamış olan toplulukların yaşam biçimi, kültürü, devletlerin idari ve askeri durumları o dönemde kaleme alınmış eserlerden öğrenilmektedir. İlhanlılardan önce Îrân coğrafyasında tarih yazıcılığı alanında çalışmalar yapılmış olmasına rağmen bu konuda asıl gelişme onların döneminde olmuştur. Özellikle 13-14 yy arasında Yakın Doğu tarihi açısından Farsça kıymetli eserler kaleme alınmıştır. Eheri'de bu dönemde kaleme aldığı ve bizim bir bölümünü[Moğollar-İlhanlılar] çevirisini yaptığımız“Târîh-i Şeyh Üveys”adlı eseri ile bu gelişmeye katkı sunmuştur. Eserini İlhanlılar'dan sonra bölgede kurulan Celâyir Devleti'nin sultanı Şeyh Üveys'e ithaf etmiştir. Eheri, yazdığı bu eserle dikkatleri Sultan Şeyh Üveysile Deşt-i Kıpçâk ve çevresinde gelişen olaylara çekmiştir. Çevirisini yaptığımız bölümdeİlhanlılarda yaşanan saltanat mücadelesi ve zayıflamaya başladıkları dönemde topraklarında bulunan hanedanlar ve emirler arasındaki hâkimiyet mücadelesi işlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Works describing history are needed in order to shed light on the events of the past and to evaluate the events. The way of life, culture, administrative and military status of the communities that lived before us are learnt from the Works written in that period. Although there were studies in the field of historiography in the Iranian geography before the Ilkhanids, the main development in this field was in their period. Especially between 13-14 centuries, valuable works were written in Persian in terms of Near East history. Ahri also contributed to this development with his work“Târîh-ı Sheıkh Uwaıs”which he wrote in this period and of which we have translated a part [Mongols-Ilkhanids]. He dedicated his work to Sheikh Uveys, the sultan of the Jalayir State established in the region after the Ilkhanids. With this work, Ahri drew attention to Sultan Sheıkh Uwaıs and the events in and around Dasht-i Kipchak. In the translated part, the struggle for sovereignty in the Ilkhanids and the struggle for sovereignty among the dynasties and emirs in their lands during the period when they began to weaken are covered.