Siyasal ve toplumsal olayların Oya Baydar romanlarındaki yansımaları
Reflections of political and social events in the novels of Oya Baydar
  1. Tez No: 865151
  2. Yazar: MÜSLÜM ENGİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURAN SAVAŞKAN AKDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Oya Baydar, Edebiyat ve Siyaset, Darbeler, Kadın, Solculuk, Söylem, Oya Baydar, Literature and Politics, Coups, Woman, Leftism, Discourse
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 222
Özet
Siyasal gelişmelerin birey ve toplum hayatı üzerinde, öteden beri önemli etkilerinin söz konusu olduğu bilinmektedir. Türkiye'nin de yakın döneminde yaşanmış siyasal ve toplumsal olayların edebi eserlerdeki yansımalarını göstermeyi amaçlayan bu çalışmada, araştırma nesnesi olarak Oya Baydar'ın yazmış olduğu romanlar kullanılmıştır. Oya Baydar; Türkiye'nin son dönemlerde yaşadığı siyasal ve toplumsal olayları romanlarında konu edinen sosyolog ve araştırmacı bir yazardır. Bu çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden biri olan söylem analizi tekniğinden yararlanılmıştır. Bu teknikle ele alınan romanlardaki söylemlerin analizi sonucunda; Oya Baydar'ın tekrarlı ve vurgulu söyleminden hareket edilerek ortak söylemler belirlenmiş ve bunların Türkiye'nin yakın tarihiyle doğrudan alakalı olanları, kavramsal çerçevesi belirlenerek yorumlanmıştır. Söylemlerin yorumunda, siyasal gelişmelerin birey ve toplum hayatını etkileyen çarpıcı yönlerine vurguda bulunulmuştur. Yine bu söylemlerin yorumundan hareketle, edebiyatın ve edebiyatçıların her dönemde toplum ve siyaset yaşamıyla olan güçlü bağları gösterilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Political developments over the life of the individual and society have been long known to have significant impacts topic. At that work aimed at showing the reflection of the political and social events took place in also Turkey's recent time in the literary works, novels Oya Baydar wrote, has been used as the research object,. Oya Baydar; is a writer of sociologist and researcher who make the subject of Turkey's recent experience the political and social events in her novels. At this study discourse analysis technique that is one of the qualitative research methods has been benefited from. As a result of the analysis of discourse in the novel based on this technique; common discourses have been set departing from Oya Baydar's repeated and emphatic discourse and these which are directly related with Turkey's recent history have been interpreted determining the conceptual framework. In the interpretation of discourse, the striking areas of the political developments affecting the life of the individual and society has been emphasised. However, departing from the interpretation of these discourses, strong ties of literature and writers with social and political life in each era have been tried to show.