Makroekonomik değişkenlerin ekolojik ayak izine etkisi: OECD ülkeleri üzerine panel veri incelemesi
The effect of macroeconomic variables on ecological footprint: Panel data review on OECD countries
  1. Tez No: 865262
  2. Yazar: SÜMEYYE RAFİA YILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRAH GÜLAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Econometrics
  6. Anahtar Kelimeler: Ekolojik Ayak İzi, Sürdürülebilirlik, Biyolojik Kapasite, Makroekonomik Değişkenler, Çevre, Enerji Ekonomisi, Doğal Kaynaklar, Ecological Footprint, Sustainability, Biological Capacity, Macroeconomic Variables, Environment, Energy Economy, Natural Resources
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ekonometri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Çevresel bir gösterge olan ekolojik ayak izi insan faaliyetleri sonucunun çevrenin etkilenmesi olarak tanımlanmaktadır. Ekolojik ayak izi, insan faaliyetlerinin çevresel etkilerini anlamak ve bu etkiyi azaltmak için değişiklik yapılabilecek alanları belirlemek için yararlı bir araç olarak görülmektedir. Aynı zamanda sürdürülebilir kalkınmayı hedeflemek, biyolojik kapasiteyi dengelemek, doğal kaynakları korumak ve gelecek nesillere verimli bir gezegen bırakmak için ekolojik ayak izini ölçmek ve bu ölçüm değerlerine göre ekolojik ayak izini azaltmak gerekmektedir. Bu çalışmada da 1996-2022 yılları arasında 37 OECD ülkesi için bağımlı değişken ekolojik ayak izi ve bağımsız değişkenler kişi başı gayri safi yurtiçi hasıla, yenilenebilir enerji, ticari açıklık, sermaye stoku, karbon emisyonu, nüfus, insani gelişme endeksi, finansal kalkınma endeksi arasındaki ilişki panel veri analizi ile incelenerek, yorumlanmaktadır. Değişkenler arasında anlamlı ilişkiler mevcut olup, beklentiler karşılanmış, sonuç kısmında yer verilmektedir.
Özet (Çeviri)
Ecological footprint, which is an environmental indicator, is defined as the impact on the environment as a result of human activities. The ecological footprint is seen as a useful tool for understanding the environmental impacts of human activities and identifying areas where changes can be made to reduce this impact. At the same time, it is necessary to measure the ecological footprint and reduce the ecological footprint according to these measurement values in order to aim for sustainable development, balance biological capacity, protect natural resources and leave a productive planet to future generations. In this study, the relationship between the dependent variable ecological footprint and the independent variables gross domestic product per capita, renewable energy, trade openness, capital stock, carbon emission, population, human development index, financial development index for 37 OECD countries between 1996 and 2022. It is examined and interpreted using panel data analysis. There are significant relationships between the variables, the expectations were met, and they are included in the results section.