Anksiyete bozukluğu spektrumundaki bireylerde sanat psikoterapisinin benlik saygısı, duygu düzenleme ve psikolojik dayanıklılığa etkisinin değerlendirilmesi
The effect of art psychotherapy on self-respect, emotion regulation and psychological strength in individuals in the anxiety disorder spectrum
- Tez No: 865392
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TANER ARTAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Psikoloji, Sosyal Hizmet, Psychology, Social Work
- Anahtar Kelimeler: Psikodinamik sanat psikoterapi, anksiyete, benlik saygısı, duygu düzenleme, psikolojik dayanıklılık, Psychodynamic art psychotherapy, anxiety, self-esteem, emotional regulation, resilience
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Giriş: Anksiyete bozukluklarının görüldüğü çoğu ruhsal duruma depresyon şikayetleri eşlik etmekte ve bu anksiyöz, depresif ruhsal görünüm kişilerin günlük yaşamında; benlik saygısı, psikolojik sağlamlık ve duygu düzenlemede güçlük alanlarında zorlayıcı sonuçlara yol açmaktadır. Bu zorlayıcı yaşantılarla baş etmede farklı terapötik araçlara başvurulmakta ve psikodinamik sanat psikoterapisi etkili bir yöntem olarak değerlendirilmektedir. Amaç: Bu araştırmada anksiyete bozukluğu spektrumundaki hastalarda, bireysel psikodinamik sanat psikoterapi uygulamasıyla, kişilerin; benlik saygısı, duygu düzenleme kapasiteleri ve psikolojik iyi oluş hallerine etkisi açısından değerlendirilmesidir. Yöntem: Çalışma İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi, Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Sosyal Psikiyatri Servisi'nde tedavi gören hastalarla gerçekleştirilmiştir. 16 hafta boyunca hastalarla (deney grubu/çalışmanın yürütüldüğü tarih aralığında sosyal psikiyatri servisine başvuran ve içleme kriterlerini karşılayan hastaların tümü) yürütülen psikodinamik sanat psikoterapi uygulamalarının etkinliği anksiyete, depresyon, benlik saygısı, duygu düzenleme kapasiteleri ve psikolojik dayanıklılık puanları üzerinden ön ve son testler aracılığıyla analiz edilmiştir. Araştırmada önsel olarak gerekli minimum örneklem büyüklüğünü G-Power programı üzerinden gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Psikodinamik sanat psikoterapi uygulanan grubun -anksiyete, benlik saygısı, duygu düzenleme güçlüğü ve psikolojik dayanıklılık ölçekleri- son test puanları, ön test puanlarına göre anlamlı olarak daha düşük bulunmuştur. Bireysel psikodinamik sanat psikoterapi uygulamasının etkinliğinin ön test-son test ölçümlerinde deney grubunun anksiyöz (orta seviyeden hafif anksiyete seviyesine gerilemiş) ve depresif (kesme sınır puanına kadar gerilemiş) duygu durumlarının, kontrol grubuna göre anlamlı derecede daha fazla düştüğü görülmüştür. Spielberger durumluk kaygı düzeyleri ise çalışma sonunda kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde azalmıştır. Duygu düzenleme güçlüğünün ve yine alt boyutu olan amaçlı eylemde bulunabilme durumunun, deney grubu ön test-son test ölçümleri değerlendirilmesinde, anlamlı olarak daha iyi olduğu görülmüştür. Deney grubundaki hastaların benlik saygısının ve psikolojik dayanıklılığının kontrol grubuna göre anlamlı şekilde arttığı bulunmuştur. Sonuç: Psikodinamik sanat psikoterapi grubunda 16 haftalık sanat terapi seansları anksiyete, depresyon, benlik saygısı, psikolojik dayanıklılık ve duygu düzenleme güçlüğü klinik değişkenleri üzerinde olumlu/iyileştirici etki yapmıştır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Anxiety disorders often coexist with depressive symptoms in many mental conditions, leading individuals to face challenging consequences in their daily lives such as compromised self-esteem, psychological resilience, and difficulty in emotion regulation. Coping with these challenging experiences involves the utilization of various therapeutic tools, and art psychotherapy has been recognized as an effective method. Aim: This study aims to evaluate the impact of psychodynamic art psychotherapy on individuals within the spectrum of anxiety disorders in terms of self-esteem, emotion regulation capacities, and psychological well-being. Method: The research was conducted with patients from the Department of Psychiatry at Istanbul University Faculty of Medicine. The effectiveness of psychodynamic art psychotherapy sessions conducted with the experimental group (all patients who applied to the social psychiatry service and met the inclusion criteria during the date of the study) over 16 weeks was analyzed through pre-and post-tests measuring anxiety, depression, self-esteem, emotion regulation capacities, and psychological resilience. The minimum required sample size was determined using the G-Power program. Results: The post-test scores -anxiety, self-esteem, emotion regulation difficulties and psychological resilience scales- of the group receiving psychodynamic art psychotherapy were significantly lower compared to their pre-test scores. Individual psychodynamic art psychotherapy demonstrated a significant decrease in the levels of anxiety (reducing to a level of mild anxiety) and depression (reducing to near-cutting point) compared to the control group. State anxiety levels, measured by Spielberger, decreased significantly in the experimental group compared to the control group. The emotion regulation difficulties and its sub-dimension, the ability to take purposeful action, were found to be significantly better in the experimental group according to pre-and post-test measurements. Patients in the experimental group exhibited significantly increased self-esteem and psychological resilience compared to the control group. Conclusion: Sixteen weeks of art therapy sessions within the psychodynamic art psychotherapy group had a positive/healing effect on clinical variables such as anxiety, depression, self-esteem, psychological resilience, and emotion regulation difficulties.