Kültürel mirasın aktarımında 7-9 yaş grubu çocuk resimlerinin Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesi taş anıt eserleriyle karşılaştırmalı bir değerlendirmesi
A comparative evaluation of 7-9 age group children's drawings with Karatepe Aslantaş Open Air Museum stone monument works in the transfer of cultural heritage
  1. Tez No: 865397
  2. Yazar: FATMA ZEHRA ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: PROF. ALİ ASKER BAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzecilik, Museology
  6. Anahtar Kelimeler: Kültürel Miras, Çocuk Resimleri, Geç Hitit Dönemi, Karatepe-Aslantaş Açık Hava Müzesi, Cultural Heritage, Children's Paintings, Late Hittite Period, Karatepe-Aslantaş Open Air Museum
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
“Kültürel Mirasın Aktarımında 7-9 Yaş Grubu Çocuk Resimlerinin Karatepe-Aslantaş Açık Hava Müzesi Taş Anıt Eserleriyle Karşılaştırmalı Bir Değerlendirmesi'' başlıklı çalışmanın konusu, gelecek kuşaklara kültürel mirasın aktarılmasında bir araç olarak çocuk resimlerinin işlevini irdelemektir. Bu amaç doğrultusunda Osmaniye ili sınırları içinde yer alan ve Geç Hitit Döneminin görkemli eserlerinin yer aldığı Karatepe-Aslantaş Açık Hava Müzesi araştırma alanı olarak seçilmiştir. Arkeolog Halet Çambel'in yaşamı boyunca kurulması için emek ve mücadele verdiği bu müze, ayrıksı sergileme yöntemleriyle dünyanın sayılı arkeolojik açık hava alanlarından birisidir. Çocuğun sanatsal gelişimi evrelerinden şematik dönemi temsil eden 7-9 yaş grubundan çocukların katılımıyla müze acık hava alanında Hitit eserlerinin çizimleri gerçekleştirilmiştir. Çalışma öncesi çocuklara müze tanıtımı yapılmış ve Hitit uygarlığı ile ilgili bilgilendirmelerde bulunulmuş ve kültürel mirasın önemi anlatılmıştır. Çocuk resimleri, ”Resim Değerlendirme Ölçeği" yardımıyla, alanla ilgili üç uzman tarafından değerlendirilmiştir. Uzman değerlendirmeleri incelendiğinde, çocukların resim aracılığıyla kültürel mirasın aktarımını başarılı şekilde gerçekleştirdikleri görülmüştür. Bu araştırmada yer alan çocuklar, Hitit eserlerinin anlamlarını öğrenmiş, müzelerin gerekliliğini anlamış, müzedeki eserlerin çevreyle olan ilişkisini kurmuş ve kültürel mirasın önemini kavramışlardır.
Özet (Çeviri)
The subject of the study titled“A Comparative Evaluation of 7-9 Year Old Children's Paintings with the Stone Monumental Works of Karatepe-Aslantaş Open Air Museum in the Transfer of Cultural Heritage”is to examine the function of children's paintings as a tool in transferring cultural heritage to future generations. For this purpose, Karatepe-Aslantaş Open Air Museum, located within the borders of Osmaniye province and containing magnificent works of the Late Hittite Period, was chosen as the research area. This museum, which archaeologist Halet Çambel worked hard to establish throughout her life, is one of the world's few archaeological open-air sites with its unique exhibition methods. Drawings of Hittite works were carried out in the open air area of the museum with the participation of children aged 7-9, representing the schematic period, one of the stages of child's artistic development. Before the study, the museum was introduced to the children, information was given about the Hittite civilization and the importance of cultural heritage was explained. Children's drawings were evaluated by three experts in the field with the help of the“Painting Evaluation Scale”. When expert evaluations were examined, it was seen that children successfully transferred their cultural heritage through painting. The children participating in this research learned the meaning of Hittite works, understood the necessity of museums, established the relationship between the works in the museum and the environment, and understood the importance of cultural heritage.