Parametrik tasarımlarda biçim/strüktür/malzeme ilişkisinin incelenmesi
Investigation of form / structure / material relationship in parametric designs
  1. Tez No: 865601
  2. Yazar: EMİN UTKU TAŞDELEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ TAVŞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Parametrik tasarım, Mimaride parametrik tasarım, Biçim, Strüktür, Malzeme, Parametric Design, Parametric Design in Architecture, Form, Structure, Material
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
İnsanlığın varoluşundan beri yapılar kullanılmış strüktür sistemine, biçimine ve kullanılmış malzemeye göre tasarlanmıştır. Dijital çağın hızlıca gelişmesi yapıların tasarımında yazılım, bilgisayar ve matematik disiplinlerinin kullanılmasının önünü açmıştır. Bu tezin amacı, bilgisayar ve yazılım programlarının mimarlık dalına girmesi ile ortaya çıkan parametrik tasarımların yapının temel elemanlarından olan biçim, strüktür ve malzeme üzerinde yarattığı değişimi ortaya koymaktır. Parametrik tasarımların inşaat sektöründe kullanımı ve etkisini örneklem grubu üzerinde tartışarak, parametrik tasarımların biçim/ strüktür/ malzeme üzerine etkileri ortaya koyulmaktadır. Çalışmaya parametrik tasarımlar tanımlanarak başlanmış, parametrik tasarımların tarihsel gelişimi incelendikten sonra mimaride biçim, strüktür ve malzeme ilişkisi ortaya koyulmuştur. Tez çalışmasında Genel Bilgiler kısmında tezin amacı ve kapsamı belirlenmiş ve temel bilgiler verilmiştir. Yapılan çalışmalar kısmında örneklem grubu seçilmiş ve bunların analizinde kullanılmış teknikler açıklanmıştır. Bulgular bölümünde ise örneklem grubu analiz edilerek yapı bilgi kartları ortaya çıkarılmıştır. İrdeleme ve Tartışma kısmında temel elemanların tasarım kararlarına etkisi ortaya koyulmuştur. Sonuç bölümünde ise çalışma hakkında değerlendirmeler ve önermeler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Since the existence of humanity, structures have been designed according to the structural system, form, and material to be used. The rapid development of the digital age has paved the way for the use of software, computer, and mathematical disciplines in the design of structures. The aim of this thesis is to demonstrate the changes brought about by parametric designs, which emerged with the inclusion of computers and software programs in the field of architecture, on the fundamental elements of the structure, form, and material. The use and impact of parametric designs in the construction sector are discussed based on the sample group, revealing their effects on form/structure/material. The study started by defining parametric designs and after examining the historical development of parametric designs, form, structure, and material relationship were revealed in the architecture. In the General Information section of the thesis, the purpose and scope of the study are determined, and basic information is provided. In the section on conducted studies, a sample group is selected, and the techniques to be used in their analysis are explained. In the findings section, the sample group was analyzed and the structure information cards were created. In the discussion and evaluation section, the effect of the basic elements on the design decisions has been revealed. In the conclusion section, evaluations and suggestions were made about the study.