Bağlanma stilleri çatışma çözme becerileri ve romantik ilişki doyumu arasındaki ilişki
Relationship between attachment styles, conflict resolution skills, and romantic relationship satisfaction
- Tez No: 865851
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞAHİDE GÜLİZ KOLBURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Bağlanma Stilleri, Çatışma Çözme Becerileri, İlişki Doyumu, Attachment Styles, Conflict Resolution Skills, Relationship Satisfaction
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu araştırmada yetişkinlerde bağlanma stilleri, çatışma çözme becerileri ve romantik ilişki doyumunu inceleyerek aralarındaki ilişkileri ortaya koymak amaçlanmıştır. Bu kapsamda, yetişkin bağlanma stilleri, çatışma çözme becerileri ve romantik ilişki doyumu arasındaki ilişki incelenmiştir. Çalışmada nicel bir araştırma deseni ve ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Örneklemini İstanbul ilinde yaşayan 18-65 yaşları arasındaki 382 yetişkin oluşturmuştur. Verileri toplamak için anket tekniği kullanılmıştır. Anket formu Kişisel bilgi formu, Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri II, Çatışma Çözme Davranışı Belirleme Ölçeği ve İlişki Doyumu Ölçeği olmak üzere dört bölümden oluşmuştur. Veriler IBM SPSS 26.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmanın bulguları bağlanma kaygısı ve bağlanma kaçınması alt boyutlarının ikisinin de ilişki doyumu üzerinde negatif yönlü ve anlamlı ilişkileri olduğunu ortaya koymuştur. Çatışma Çözme Davranışı Belirleme Ölçeğinin sadece olumlu çatışma çözme alt boyutunun ilişki doyumu üzerinde anlamlı ve pozitif yönlü bir etkisi olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to examine the relationship between adult attachment styles, conflict resolution skills, and romantic relationship satisfaction by investigating their interplay. A quantitative research design and a correlational survey model were employed in this study. The sample consisted of 382 adults aged between 18 and 65 residing in Istanbul, Turkey. The data for the study were collected using a questionnaire technique. The questionnaire consisted of four sections: Personal Information Form, Experiences in Close Relationships-Revised, Conflict Resolution Behavior Inventory, and Relationship Satisfaction Scale. The data of the study were analyzed using IBM SPSS 26.0 software. The findings of the study revealed that both the attachment anxiety and attachment avoidance dimensions had negative and significant relationships with relationship satisfaction. Additionally, it was found that only the positive conflict resolution subscale of the Conflict Resolution Behavior Inventory had a significant and positive effect on relationship satisfaction.