İnsan üzerinde deney suçu
Crime of experimentation on humans
- Tez No: 866369
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KORAY DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Deney, Deneme, Klinik Araştırmalar, Hasta, Tedavi, İlaç, Aydınlatılmış Onam, Experimentation, Trial, Clinical Drug Researches, Patient, Treatment, Medicine, Informed Consent
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Tezin konusu, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 90. maddesinde düzenlenen insan üzerinde deney ve deneme suçlarıdır. Bu suçlar, Türk Ceza Kanunu'nun ikinci kitabı olan“Özel Hükümler”kitabının“Kişilere Karşı Suçlar”başlıklı ikinci kısmının“Vücut Dokunulmazlığına Karşı Suçlar”bölümünde düzenlenmiştir. Böylece insan üzerinde deney suçu, 5237 sayılı Tük Ceza Kanunu ile birlikte Türk hukukunda ilk defa hukuki düzenlemeye konu edilmiştir. Her ne kadar maddenin başlığı“İnsan üzerinde deney”ise de bu maddede insan üzerinde deney ve tedavi amaçlı deneme olmak üzere iki suç tipi düzenlenmiştir. Çalışmamız iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde genel açıklamalara, suçla ilgili temel kavramlara, suçun ulusal ve uluslararası mevzuatta düzenlenme şekline ve son olarak insan üzerinde deneyin etik boyutuna yer verilmiştir. İkinci bölümde ise suçla korunan hukuki yarar, suçun maddi ve manevi unsurları, hukuka aykırılık unsuru, suçun özel görünüş biçimleri, yaptırım ve zamanaşımı konuları üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
The subject of thesis is the crimes of experiments and trials on humans regulated in Article 90 of the Turkish Criminal Code number 5237. These crimes are regulated in the“Crimes Against Bodily Inviolability”section of the second part titled“Crimes Against Persons”of the“Special Provisions”book, which is the second book of the Turkish Criminal Code. The crime of experiments on humans was subject to legal regulation for the first time in Turkish law with the Turkish Criminal Code number 5237. Although the title of the article is“Experiment on humans”, two types of crimes are regulated in this article: experiments and trials on humans. Our study consists of two parts. In the first part, general explanations, basic concepts about crime, the way crime is regulated in national and international legislation, and finally the ethical dimension of experimentation on humans are included. In the second part, the legal interest protected by the crime, the material and moral elements of the crime, the element of unlawfulness, the special appearance of the crime, sanctions and statute of limitations are discussed.