Uluslararası yazında yeşil finans konusundaki araştırma eğilimlerinin bibliyometrik analiz yöntemi ile incelenmesi 2000– 2023 dönemi
Examining research trends on green finance in ınternational literature using bibliometric analysis method, 2000 – 2023 period
- Tez No: 866484
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUĞBA EYCEYURT BATIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Yeşil Finans, Paris (İklim) Anlaşması, Bibliyometrik Analiz, Web Of Science, VOSviewer, Green Finance, Paris (Climate) Agreement, Bibliometric Analysis, Web Of Science, VOSviewer
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Muhasebe, Finans ve Bankacılık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
İkim değişikliğinin gözlemlenen başlıca etkilerine bakıldığında aşırı hava ve iklim olayları, deniz seviyelerinde yükselme, kıtlık, karbon salınımı yer almaktadır. Herhangi bir önlem alınmaması halinde sıcaklık artışının önümüzdeki yıllarda 2°C'yi geçeceği öngörülmektedir. İklim Değişikliği ile küresel mücadele anlamında ilk olarak 1992 yılında Rio'da Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (BMİDÇS) 195 ülke tarafından imzalanmış ve ortak bir fikir birliğine varılmıştır. Bu sözleşme kapsamında iklimle uyumlu sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşılabilmesi için gerekli finansman akışı konularına değinilmiştir. 2015 tarihinde Paris'te düzenlenen BMİDÇS 21. Taraflar Konferansında Paris İklim Anlaşması kabul edilerek, yeşil finans kavramının öneminin anlaşılması sağlanmıştır.Bu anlaşmayla ülkeler sera gazı emisyonlarını önümüzdeki otuz yıl içerisinde sıfıra indirmeyi taahhüt etmişlerdir. Bu taahhütlerin yerine getirilmesi ve iklim kriziyle mücadelede gerekli finansman kaynağını sağlamak için ülkeler yeşil finans faaliyetlerini artırmaya başlamışlardır. Bu çalışmanın amacı, yeşil finans kavramını ulusal ve uluslararası alanda ne durumda olduğunu incelemek ve literatürde bu kavrama ilişkin yapılmış çalışmaların özelliklerini belirlemektir. Bu özelliklerin belirlenebilmesi için nicel araştırma yöntemlerinden biri olan Bibliyometrik analizden faydalanılmıştır. Bibliyometrik analiz, bilimsel anlamda durumun saptanması ve konuya geniş bir bakış sağlanması noktasında önemli bir yere sahiptir. Analiz birimi olarak Web Of Science platformu üzerinden taranan veOcak 2000-Ağustos 2023 yılları arasında yayınlanmış eserlerin bibliyometrik verileri baz alınmıştır. Bu veriler (ülkeler, yazarlar, üniversiteler, dokümanlar, kaynaklar) ilk olarak tablo haline getirilerek daha kolay bir şekilde anlaşılması sağlanmıştır.Ardından VOSwiewer ağ haritalaması yardımıyla analiz edilerek çalışma güçlendirilmiş ve çalışma içerisinde yer alan sorulara yanıt aranmıştır.
Özet (Çeviri)
The main observed effects of climate change include extreme weather and climate events, rise in sea levels, famine, and carbon emissions. If no precautions are taken, it is predicted that the temperature increase will exceed 2°C in the coming years. In terms of the global fight against Climate Change, the United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC) was first signed in Rio in 1992 by 195 countries and a common consensus was reached. Within the scope of this agreement, the financing flow issues required to achieve climate-compatible sustainable development goals are addressed. By accepting the Paris Climate Agreement at the 21st Conference of the Parties to the UNFCCC held in Paris in 2015, the importance of the concept of green finance was understood. With this agreement, countries have committed to reduce their greenhouse gas emissions to zero within the next thirty years. Countries have begun to increase their green finance activities in order to fulfill these commitments and provide the necessary financial resources to combat the climate crisis.. The aim of this study is to examine the situation of the concept of green finance in the national and international area and to determine the characteristics of the studies related to this concept in the literature. Bibliometric analysis, one of the quantitative research methods, was used to determine these features. Bibliometric analysis has an important place in determining the scientific situation and providing a broad overview of the subject. The unit of analysis was based on bibliometric data of studies scanned on the Web Of Science platform and published between January 2000 and August 2023. These data (countries, authors, universities, documents, sources) were first tabulated to make it easier to understand. Then, the study was strengthened by analyzing it with the help of VOSviewer network mapping and answers to the questions in the study were searched.