Timokinon-bazlı magnetolipozom ve fitozom nanopartiküllerinin biyosentezlenmesi, karakterizasyonu ve Glioblastoma hücrelerinin demir metabolizmasına etkilerinin araştırılması
Biosynthesis and characterization of thymoquinone-based magnetoliposome and phytosome nanoparticles and investigation of their effects on iron metabolism of Glioblastoma cells
  1. Tez No: 866661
  2. Yazar: SİBEL AZİZENUR ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FUNDA NURAY YALÇIN, PROF. DR. İSMAİL ÖÇSOY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Magnetolipozom, Şelatör, Fitozom, Demir, Glioblastoma
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nanoteknoloji ve Nanotıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 234
Özet
Tedaviye direnç ve nükslerle karakterize, ölümcül bir beyin tümörü olan Glioblastoma (GB) için tedaviler yetersizdir. Bu nedenle, bu çalışmada, demir-bazlı hücre ölümünü hedefleyen tedavi stratejilerine katkı amacıyla; hücrede demir işlevini arttırmak için Magnetolipozom (Mag) nanopartikül (NP)'leri; hücrede demir işlevini azaltmak için Fitozom NP'leri, GB hücrelerinde iki zıt tedaviyi test etmek amacıyla sentezlendi. Timokinon (TQ)'un şelatlama özelliği baz alınarak, önce yeşil metodla TQ-FeNP'lerin sentezlendi. Daha sonra, etken madde olarak görev yapması için hazırlanan lipozomlara TQ-FeNP'leri yüklendi ve MagNP'leri oluşturuldu. İlaveten, TQ-bazlı FitNP'leri hazırlandı. İki NP'ün karakterizasyonları yapıldı. U87-MG GB hücrelerinde, NP'lerin, sitotoksisite, apoptoz, serbest radikal ve lipit peroksidasyonu oluşturma etkilerine, ayrıca hücrelerde demir şelatlama aktivitelerine bakıldı. NP'lerin, TQ, Fe ve fosfolipit içeriklerinin fonksiyonel bant ve bağlanma özellikleri (FT-IR); elementel yapıları ve saflıkları (EDX); yuvarlak görünümlü morfolojik yapıları (STEM) ve %75; stabiliteleri, orta; salım özellikleri, önce burst, sonra kontrollu olarak değerlendirildi. NP'lerin GB hücrelerinde, IC50 dozu 0,05mg/ml olarak belirlendi. U87-MG hücrelerinde, FitNP'lerinin, doza bağlı apoptozu arttırıcı etkileri ve ROS ve lipit peroksidasyon düzeylerini azaltıcı etkileri, TQ'un antioksidan özelliğinin baskınlığına atfedildi, ayrıca düşük şelatlama aktiviteleri nedeniyle, demir etkinliğini azaltıcı etkisinin az olacağı sonucuna varıldı. MagNP'lerinin, apoptotik etkisinin görülmemesi; ROS ve lipit peroksidasyon seviyelerinde anlamlı düzeyde yüksek etkili olması; şelatör aktivitelerinin anlamlı derecede yüksek olması, GB hücrelerindeki sitotoksik etkilerinin ferroptoz yoluyla olabileceğinin öngörülmesi nedeniyle, MagNP-ferroptoz ilişkisinin ileri çalışmalarla aydınlatılması gerektiği düşünüldü. Sonuç olarak, literatürde görülmemesi nedeniyle MagNP'leri bir ilk olma özelliğindedir. Ayrıca, GB hücrelerinde gösterdiği sitotoksisitenin, yüksek düzeylerde demir aktivitesini arttırıcı şelatör özellikleri nedeniyle olabileceği düşünüldü. MagNP'lerinin demir-şelatör tedaviler açısından umut vaad edici olduğu, aynı zamanda hem bu tür şelatör tedavileri hem de demir-bazlı tanı ve tedaviyi birleştiren uygulamalar (teranostik) açısından gelecekte daha fazla araştırmalara ihtiyaç olduğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Treatments for Glioblastoma (GB), a fatal brain tumor characterized by treatment resistance and relapses are inadequate. Therefore, in this study, in order to contribute to the treatment strategies targeting iron-based cell death, Magnetoliposome (Mag) nanoparticles (NP) to increase iron function in the cell and Phytosome NPs to reduce iron function in the cell were synthesized to test two opposing treatments in GB cells. Based on the chelating property of thymoquinone (TQ), TQ-FeNPs were first synthesized using the green method. Then, TQ-FeNPs were loaded into the prepared liposomes for acting as an active ingredient and MagNPs were created. Additionally, TQ-based FitNPs were prepared. The characterizations of the two NPs were performed. In U87-MG GB cells, the effects of NPs on on cytotoxicity, apoptosis, free radical and lipid peroxidation, as well as their iron chelating activities in the cells were examined. The functional band and binding properties (FT-IR) of TQ, Fe and phospholipid contents of NPs; their elemental structures and purities (EDX); their round-looking morphological structure (STEM); and