Bodrum perdeli ve bodrum perdesiz betonarme binanın eşdeğer deprem yükü yöntemi ile kıyaslanması
Comparison of reinforced concrete building with and without basement curtain with the equivalent earthquake load method
- Tez No: 866677
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SİNAN CANSIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Deprem Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Earthquake Engineering, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Eşdeğer Deprem Yükü Yöntemi, Mod Birleştirme Yöntemi, ETABS, İç Kuvvet, Karşılaştırma, Equivalent Seismic Load Method, Mode Combination Method, ETABS, Internal Force, Comparison
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Bu çalışmada, üç boyutlu betonarme bir bina, eşdeğer deprem yükü yöntemi ve mod birleştirme yöntemi ile ETABS programı kullanılarak analiz edilmiştir. Deprem hesabı için TBDY 2018 deprem yönetmeliğini dikkate alınarak 9 katlı binaların, her biri (1: taşıyıcı elemanların kesit boyutlarını tüm katlarda değiştirmeden aynı boyutla hesap yapmak. 2: tüm katlarda kesit boyutları tedrici değiştirerek deprem hesabını gerçekleştirmek) ikiye ayrılmış ve hesaplanmıştır. Analizlerde TBDY 2018 deprem yönetmeliğine göre, İstanbul'daki ikinci deprem bölgesinin deprem kayıtları AFAD sitesi yardımı ile elde edilerek deprem hesaplarından elde edilen sonuçlar mukayese edilmiştir. Analiz sonucunda, iki farklı yöntem kullanılarak bulunan taban kesme kuvveti, katlarda gerçekleşen maksimum yer değiştirmeler, yönetmeliğe geçen, A1, B1 düzensizlikleri, göreli kat öteleme, ikinci mertebe etkin göreli kat ötelemelerinin sınırlandırılması, birbiriyle karşılaştırılmıştır. Her binaya göre seçilmiş olan kolon ve kirişlerin iç kuvvetleri kıyaslanmış ve yorumlanmıştır. Tüm karşılaştırmalardan elde edilen sonuçlar değerlendirilmiş“sonuçlar ve öneriler”kısmında verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, a three-dimensional reinforced concrete building was analyzed using the equivalent earthquake load method and mode combination method using the ETABS program. For the earthquake calculation TBDY 2018 Earthquake Regulation, each of the 9-storey buildings was divided into two (1: to calculate the cross-sectional dimensions of the load-bearing elements with the same size on all floors without changing them. 2: to carry out the earthquake calculation by gradually changing the cross-sectional dimensions on all floors) and was calculated. In the analyses, according to the TBDY 2018 earthquake regulations, the earthquake records of the second earthquake zone in Istanbul were obtained with the help of the AFAD website and the results obtained from the earthquake calculations were compared. As a result of the analysis, the base shear force found using two different methods, the maximum displacements in the floors, A1, B1 irregularities, relative story drift, and limitation of second order effective relative story drifts, which are included in the regulation, were compared with each other. The internal forces of columns and beams selected for each building were compared and interpreted. The results obtained from all comparisons are evaluated and given in the“results and recommendations”section.