Eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfı kamu çalışanlarının sendikal tercihlerinde etkili olan faktörler
Factors affecting the union preferences of civil servants in the department of education
- Tez No: 866763
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSKENDER GÜMÜŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Sendikal Tercihler, Kamu Sendikacılığı, Eğitim Sendikacılığı, Eğitim Sendikaları, Sendikal Bağlılık, Union Preferences, Public Unionism, Education Unionism, Union Loyalty
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 204
Özet
Bu çalışmada eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfı kamu çalışanlarının sendikal tercihlerini etkileyen faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma kapsamında; sendika üyesi eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfı kamu çalışanlarının sendikalarında devam etme ya da ayrılma tercihlerinde etkili olan faktörlerin belirlenmesi hedeflenmiştir. Bu doğrultuda; sendika üye ilişkilerinin, sendika çalışma performansının, sendika ideolojisinin ve dışsal faktörlerin üye tercihlerini nasıl etkilediği incelenmiştir. Literatürde kamu eğitim sektöründe sendika üyelerinin ayrılma ya da devam etme tercihlerinin incelendiği araştırmalara rastlanılmamıştır. Eldeki araştırma hem literatürdeki boşluğu doldurmaya dönük hem de sendika yöneticilerine rehberlik etmesi anlamında katkı sunmaktadır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden derinlemesine görüşme tekniği kullanılmıştır. Araştırma Tekirdağ ili Çerkezköy ilçesinde kamu eğitim kurumlarında Haziran 2023 tarihinde görev yapmakta olan, eğitim öğretim hizmetleri sınıfı kamu çalışanlarından 20 katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Katılımcıların 15'i sendika üyesi, 5'i ise sendika ilçe temsilcisidir. Araştırmanın verileri yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak elde edilmiş, betimsel analiz yöntemi ile analiz edilmiştir. Ulaşılan bulgular yorumlanıp tartışılmış, yapılan tespitler ve değerlendirmeler, sonuç ve öneriler bölümünde sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the aim is to determine the factors affecting the union preferences of civil servants in the Department of Education. The research content aims to identify the factors that influence the choice of union membership for civil servants in the Department of Education, whether they decide to continue their union affiliation or leave. In this regard, factors such as union-member relationships, union work performance, union ideology, and the impact of external factors on member preferences were examined. No research has been found in the literature that examines the preferences of union members to leave or continue their involvement in the public education sector. This research not only contributes to filling the gap in the literature but also provides guidance for union managers. The research employed the in-depth interview technique, a qualitative research method. The study was conducted with 20 participants who are civil servants in the Department of Education, working in public education institutions in the Cerkezkoy district of Tekirdag province in June 2023. Among the participants, 15 are union members, and 5 of them are union district representatives. The research data were collected using a semi-structured interview form and analyzed through the descriptive analysis method. The Findings have been interpreted and discussed. These findings and evaluations have been presented in the conclusion and recommendations section.