Çocuğun kişisel sağlık verilerinin korunması
Protection of the child's personal health data
- Tez No: 866764
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMEL BADUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Çocuk, Çocukların Kişisel Sağlık Verilerinin Korunması, Kişilik Hakkı, Kişisel Veri, Kişisel Sağlık Verisi, Child, Protection of Children's Personal Health Data, Personality Rights, Personal Data, Personal Health Data
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Günümüzde yaşanan teknolojik gelişmelerle birlikte, insan hayatının en savunmasız kısmını oluşturan çocukluk dönemi içerisinde kişisel verilerin korunması büyük önem arz etmektedir. Çocukların yetişkinlere oranla daha savunmasız olduğu ve karşılaştıkları olayların mahiyeti ile sonuçlarını idrak noktasında zayıf olduğu düşünüldüğünde kişisel sağlık verilerinin işlenmesi sonucunda tüm yaşamlarını olumsuz etkileyecek sonuçlar meydana gelmesi söz konusu olabilmektedir. Öyle ki, söz konusu korunmanın çocuğun anne karnındaki dönemi de kapsadığını söylemek mümkündür. Çocuğun korunması kural olarak ana babaya bırakılmaktadır. Ancak zaman zaman ana babanın çocuğa sağlaması gereken korumayı bilinçli ya da bilinçsiz bir şekilde ihlal ettiği görülmektedir. Çocukların ehliyet durumları göz önünde bulundurularak kişiye sıkı sıkıya bağlı hakların kullanımı hem çocuk hem de ebeveynler bakımından büyük öneme sahiptir. Çocuğun üstün yararının gözetilmesi ve bunun her somut olay içerisinde doğrudan değerlendirilerek ulaşılacak kanaat çocuğun maddi ve manevi gelişimi için büyük bir öneme sahiptir. Tez çalışmamızda çocuğun kişisel sağlık verilerinin korunması değerlendirilmiştir. Kişisel Verilerin Korunması Kanunu'nda çocuklara özel bir düzenleme bulunmaması nedeniyle genel hükümler çerçevesinde ve uluslararası hukukta ve Türk hukukunda düzenlemeler çerçevesinde söz edilmektedir. Birinci bölümde; çocuk kavramı açıklanarak çocukların kişilik hakkı kapsamı, ehliyet durumları ve velayet konularına değinildikten sonra kişisel veri kavramı ile kişisel verilerin işlenmesi hususu üzerinde durulmaktadır. İkinci bölümde; kişisel sağlık verisi ifade edilmekte, kişisel verilerin işlenmesinde çocuğun rızası ve rızası olmaksızın hukuka uygun olduğu durumlar ele alınmaktadır. Üçüncü bölümde; saldırılara karşı çocukların kişisel sağlık verilerinin korunması; Türk Medeni Kanunu, Kişisel Verileri Koruma Kanunu, Türk Ceza Kanunu ve Çocuk Koruma Kanunu kapsamında çocukların doğrudan ve yasal temsilcileri aracılığıyla izleyebilecekleri hukuki yollar açıklanmıştır. Sonrasında çocuğun kişisel sağlık verilerinin ihlalinin veri sorumlusunun özel hukuk gerçek kişisi ve kamu tüzel kişisi olmasının ayrımı yapılarak izlenecek hukuki yollardan söz edilmektedir.
Özet (Çeviri)
With today's technological developments, the protection of personal data is of great importance during childhood, which is the most vulnerable part of human life. Considering that children are more vulnerable than adults and have a weaker understanding of the nature and consequences of the events they encounter, their entire lives may be negatively affected as a result of the processing of personal health data. So much so that it is possible to say that this protection also covers the period during which the child is in the womb. As a rule, the protection of the child is left to the parents. However, from time to time it is seen that parents consciously or unconsciously violate the protection that they are supposed to provide to the child. Taking into account the children's legal competency status, the use of their strictly personal rights is of great importance for both the child and the parents. Considering the best interests of the child and the opinion that will be reached by directly evaluating this in every concrete case are of great importance for the material and spiritual development of the child. In our thesis study, the protection of the child's personal health data was evaluated. Since there is no specific regulation for children in the Personal Data Protection Law, it is mentioned within the framework of general provisions and regulations in international law and Turkish law. In the first section; After explaining the concept of child and mentioning the scope of children's personal rights, their legal competency status and custody issues; the concept of personal data and the processing of personal data are emphasized. In the second section; Personal health data is expressed, and situations in which it is lawful to process personal data with and without the child's consent are discussed. In the third section; protecting children's personal health data against attacks explained within the scope of the legal courses that children can follow directly and through their legal representatives within the scope of the Turkish Civil Code, Personal Data Protection Law, Turkish Penal Code and Child Protection Law. Then, the legal courses to be followed are mentioned, making a distinction between the data controller being a private law natural entity and a public legal entity in case of a violation of the child's personal health data.