Geç Antik Dönemde Hun-Roma ilişkileri(IV. yüzyılın ortalarından V. yüzyılın sonlarına kadar )
Hun-Roman relations in Late Antique Period(from the middle of the IVth century to the end of the Vth century)
  1. Tez No: 866863
  2. Yazar: İBRAHİM İSLAH
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDURRAHMAN UZUNASLAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Hunlar, Roma, Avrupa, Halk, Göç, Huns, Rome, Europe, People, Migration
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genel Türk Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 284
Özet
Avrupa Kıtası'na yaptığı göç ile bütün kıtanın sosyal, kültürel ve etnik yapısını etkileyen Hunlar, bölgedeki faaliyetleri ile IV.-V. yüzyılda Avrupa tarihinde çok önemli bir rol üstlenmiştir. Anavatanlarından başlattıkları bu yolculuk yaklaşık olarak 6500 km uzunluğunda ve yüz yılları içine alan uzun bir yolculuktur. Hemen hemen aynı enlemlerde gerçekleşen bu göç benzer iklim koşullarının olduğu bölgeler üzerinde gerçekleşmiştir. Hunlar bu göç esnasında birçok halkın batıya doğru kaçmalarına sebep olmuştur. Bu halkların birbirleri ve Hunlar ile karışmaları yeni kültürleri ve etnik yapıları oluşturmuştur. Bu halklar zaman zaman kendi aralarında kanlı çatışmalara girmişler ve bazen de siyasi nedenlerle uzun süreler birlikte yaşamak zorunda kalmıştır. Bütün bu sürecin başkahramanı ise Hunlar olmuştur. Kavimler göçü olarak da adlandırılan bu karmaşanın sonunda modern Avrupa toplumunun temelleri atılmıştır. Yine, Hunların bu göçlerinin nihai hedefi Konstantinopolis olmuş ve politikalarını bu doğrultuda yürütmüşlerdir. Diğer yandan Avrupa'da giderek güçlenen Hunlar ile dönemin güçlü imparatorluğu Roma, bölgede bir güç mücadelesine girişmişlerdir. Bu mücadelede bazen Hunlar ve bazen de Romalılar üstünlük kurmuştur. Hunların sebep olduğu karmaşayla batıya göç eden halkların baskısı ve Hunların zayıflatmasıyla Batı Roma yıkılmıştır. Böylece Batı Roma'nın zengin varlıkları ve kültürel mirası doğudan gelen halklara kalmıştır. Yine aynı sebeple, Doğu Roma (Bizans) güç kaybetmiş ve Hunlara çok ağır vergiler ödemek zorunda kalmıştır. Böylece doğudan batıya göç eden bu halkların ekonomik finansmanını da yine Roma sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
The Huns, who influenced the social, cultural and ethnic structure of the entire continent with their migration to the European Continent, played a very important role in European history in the 4-5 centuries with their activities in the region. This journey they started from their homeland is approximately 6500 km long and spans hundreds of years. This migration, which took place at almost the same latitudes, took place in regions with similar climatic conditions. During this migration, the Huns caused many tribs to flee westwards. The mixing of these tribs with each other and with the Huns created new cultures and ethnic structures. These tribs occasionally entered into bloody conflicts among themselves and sometimes had to live together for long periods of time for political reasons. The protagonists of this whole process were the Huns. At the end of this chaos, also called the migration of tribes, the foundations of modern European society were laid. Again, the final target of these migrations of the Huns was Constantinople and they carried out their policies in this direction. On the other hand, the Huns, who were becoming increasingly powerful in Europe, and Rome, the powerful empire of the period, engaged in a power struggle in the region. In this struggle, sometimes the Huns and sometimes the Romans gained the upper hand. Western Rome collapsed due to the chaos caused by the Huns, the pressure of the tribs migrating to the west, and due to the weakening by the Huns. Thus, the rich assets and cultural heritage of Western Rome were left to the people coming from the east. For the same reason, Eastern Rome (Byzantium) lost power and had to pay very heavy taxes to the Huns. Thus, Rome again provided the economic financing of these tribs migrating from east to west.