Uçak durdurucu sistemler için test ünitesi tasarımı
Test system design for aircraft arresting systems
- Tez No: 867042
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞÜKRÜ SU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Savunma ve Savunma Teknolojileri, Defense and Defense Technologies
- Anahtar Kelimeler: Uçak Durdurucu Sistem, Volan, Bariyer, Enerji Sönümleme, Aircraft Arresting Systems, Flywheel, Barrier, Energy Absobtion
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Uçak Durdurucu Sistemler askeri havaalanlarında muharip sınıftaki uçakların faaliyetleri için bulunması zorunlu olan sistemlerdir. Bu sistemlerin üretilmesinde en büyük engel üretilecek sistemlerin uçaklara uygunluğunun test edilmesidir. Bu çalışmada günümüzde yurt dışında tek bir merkezde yapılabilen ve farklı ağırlıkta yüklerin jet motorları vasıtasıyla hızlandırılması esasına dayalı, yüksek maliyetli ölü yük testlerine eşdeğer bir sistem tasarlanmıştır. Bu sistemde büyük kütleli volanlara enerji depolanarak uçak giriş senaryolarında üretilen enerjinin uçak durdurucu sisteme aktarılması sağlanmaktadır. Test senaryolarında bariyerin uçağın enerjisini sönümleme kabiliyetinin tespit edilmesi hedeflenmektedir. Bu sayede yerli üretilecek Uçak Durdurucu Sistemin uçaklara uygunluğunun test edilmesi sağlanarak geliştirilecek milli uçaklara da bu konuda referans değerler üretilmesi amaçlanmaktadır. Yapılan çalışma sonucunda Uçak Durdurucu Sistemlere uygulanan farklı ağırlık ve hız kombinasyonundaki ölü yük testlerinin farklı bir yöntemle yapılmasını sağlayacak eşdeğer bir sistem tasarlanmıştır. Yapılan çalışmada, tasarlanan test sisteminin dinamik değerleri hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aircraft arresting systems are mandatory equipments for military air bases to do fighter jet operations. To test aircraft compatibility of these systems is the biggest obstacle to manufacture aircraft arresting systems. In this study a test system is designed to be an alternative of dead load tests based on accelerating different weight and speed configuration of loads with jet engines and has a high cost and perfomed in a single test center worldwide. In this system big flywheels are used for energy storage to apply energy that is produced by aircraft arresting scenarios. It is intended with the test scenarios that to determine the energy absobtion of aircraft arresting system produced by aircraft. In this way to determine the competibility of new manufactured aircraft arresting system for current aircrafts and to supply referans data for new national aircraft projects is intended. An alternative equvalent test system for the dead load tests that is made with different weight and speed configuration is designed for Aircraft Arresting Systems. Dynamic values of the test system is determined in the study.