Mardin'e kültür turizmi kapsamında gelen ziyaretçilerin profilini ve kültür varlıklarının mevcut durumunu belirlemeye yönelik bir araştırma
A research to determine the profile of visitors coming to Mardin within the scope of cultural tourism and the current situation of cultural assets
- Tez No: 867180
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. EVİNDAR YEŞİLBAŞ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Turizm, Tourism
 - Anahtar Kelimeler: Turizm, Turist, Kültür, Kültür Varlıkları, Kültürel Miras ve Koruma, Tourism, Tourist, Culture, Cultural Assets, Cultural Heritage and Conservation
 - Yıl: 2024
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
 - Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Turizm ve Kültürel Miras Yönetimi Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 126
Özet
Kültür turizmi daha çok kültür varlıkları ve miras alanlarında gerçekleştirilen bir eylem ve turizm çeşididir. Kültür turizminin ülke ve kent ekonomisine olumlu etkileri olmakla birlikte bazı durumlarda yapının kendisi üzerinde olumsuz sonuçlar da doğurabilmektedir. Bu bağlamda“Mardin'e Kültür Turizmi Kapsamında Gelen Ziyaretçilerin Profilini ve Kültür Varlıklarının Mevcut Durumunu Belirlemeye Yönelik Bir Araştırma”başlığı ile araştırma konusu seçilmiştir. Çalışmada kültür turizmi yapıldığı tespit edilen Mardin'deki turist gezi güzergahı dikkate alınarak toplamda sekiz yapı incelenmiştir. Bu yapılar; Kırklar Kilisesi, Ulu Cami, Zinciriye Medresesi, Surur Hanı, PTT Binası (Eski Şatana Konağı), Melik Mahmut Cami, Kasımiye Medresesi ve Deyrul Zafaran Manastırı'dır. Bu çalışmanın amacı Mardin'e kültür turizmi kapsamında gelen ziyaretçilerin profilini tespit etmek ve kültür varlıklarının mevcut durumunu belgelemektir. Çalışma kültür varlıkları veya alanlarının korunması ile turizm faaliyetinden daha iyi yararlanma amacı taşımaktadır. Bir diğer amacımız ise Mardin'e gelen kültür turistlerinin demografik yapılarını tespit etmek ve bu durumun kültür turizmi ile ilişkisini ortaya koymaktır. Bu amaçla turizm ve kültür kavramları, turizmin olumlu ve olumsuz etkileri kaynak taraması ile literatürde verilmiştir. Yapılar üzerinde gözlemler ve analizler, incelemeler gerçekleştirilmiş, turistlere yönelik yerinde görüşmeler yapılmıştır. Araştırmada yapılan 17 soruluk 100 adet yarı yapılandırılmış görüşme formu verileri yorumlanarak Mardin'e gelen turistlerin demografik yapıları tespit edilmeye çalışılmıştır. Ayrıca demografik yapı ile kültür turizmi ilişkisi üzerinde de durulmuştur.
Özet (Çeviri)
Cultural tourism is a type of activity and tourism that is mostly realised in cultural assets and heritage areas. Although cultural tourism has positive effects on the economy of the country and the city, in some cases it may also have negative impacts on the building itself.. In this context, the research subject was selected with the name of“A Research to Determine the Profile of Visitors Coming to Mardin within the Scope of Cultural Tourism and the Current Status of Cultural Assets”. In the study, a total of eight structures were analysed by taking into account the tourist route in Mardin, where cultural tourism is determined. These buildings are Kırklar Church, Mardin Ulu Mosque, Zinciriye Madrasah, Surur Inn, PTT Building (Old Şatana Mansion), Melik Mahmut Mosque, Kasımiye Madrasah and Deyrul Zafaran Monastery. The purpose of this research is to determine the profile of visitors coming to Mardin within the scope of cultural tourism and to document the current condition of cultural assets. The study purposes to protect cultural assets or areas and to make better use of tourism activities. Another aim is to determine the demographic structure of cultural tourists coming to Mardin and to determine the relationship between this situation and cultural tourism. For this purpose, the concepts of tourism and culture, the positive and negative effects of tourism are given in the literature. Observations, analyses and examinations were made on the structures and on-site interviews were conducted with tourists. The data of 100 semi-structured interview forms with 17 questions were interpreted and the demographic features of the tourists coming to Mardin were tried to be determined. In addition, the relationship between demographic features and cultural tourism was also analysed.