Türkiye'nin Karadağ siyasetinde Neo-Osmanlıcılık
Neo-Ottomanism in Türkiye's foreign policy in montenegro
  1. Tez No: 867185
  2. Yazar: AMAR SADIKOVIC
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURCAN ÖZGÜR BAKLACIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye, yumuşak güç, Neo-Osmanlıcılık, Müslümanlar, Karadağ, Türkiye, soft power, Neo-Ottomanism, Musli
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu çalışma, Neo-Osmanlıcılık tartışmaları bağlamında Türkiye'nin bir Balkan ülkesi olan Karadağ'a yönelik dış politikasını ve bu politikaların orada yaşayan Müslüman nüfusa yansımasını araştırmaktadır. Soğuk Savaş'ın sona ermesinden bu yana geçen özellikle son yirmi yılda, Türkiye'nin Balkanlara yönelik dış politikasında ciddi bir gelişme meydana gelmiştir. Bölgede Neo-Osmanlıcı politika tartışmaları ortaya çıkmıştır. Türkiye Cumhuriyeti devleti, bölgenin istikrarı için hem önemli bir ortak hem de yerel Müslümanların çıkarlarının koruyucusu olarak bölgede faaliyet göstermektedir. Bu çalışmada, Türk dış politikasının Karadağ'da iki koldan yürütüldüğü anlaşılmaktadır: bir tarafta, Karadağ'daki hükümet ve şirketlerle ekonomik, altyapısal ve diğer iş birlikleri (pragmatik unsur), diğer tarafta ise ülkedeki Müslüman nüfus ile kültürel ve tarihsel ilişkiler (duygusal unsur) şeklindedir. Bu iki boyut bu çalışmada dört bölümde ele alınmaktadır. İlk bölüm kullanılan araştırma yöntem ve stratejisini açıklayıp çalışmanın geri kalanının dayandığı kavramsal ve metodolojik çerçeveyi oluşturmaktadır. İkinci bölüm, Türkiye'nin bölgedeki yumuşak güç politikasının“Neo-Osmanlıcı”olarak tanımlamamasını tartışmakta ve Türkiye devletinin bölge siyasetinin Karadağ Müslümanları üzerindeki etki ve kapsamını açıklamayı amaçlamaktadır. Çalışmanın üçüncü ve dördüncü bölümleri, esasen Karadağ'ı bir vaka olarak ele almakta ve okuyucuya ülkeyi tanıtmaktadır. Üçüncü bölümde, Karadağ'daki Müslümanların tarihsel, kültürel, iktisadi ve etno-psikolojik ortamı analiz edilerek okuyucu Karadağ'ın toplumsal iklimine aşina edilmektedir. Dördüncü kısım, farklı ekonomik, siyasi ve tarihsel faktörler arasındaki eğilimleri esas alarak Ankara-Podgoritsa ilişkilerini ve Ankara'nın Karadağ Müslümanları üzerindeki siyasi, ekonomik, sosyal, dini ve kültürel etkisini analiz etmeye çalışmaktadır.
Özet (Çeviri)
This work is an attempt to contribute to the understanding of the relations between the contemporary Turkish state and the Muslim minority population living in the Balkan country of Montenegro. Through application of a plethora of economic and soft-power tools, Turkish foreign policy efforts towards the Balkans have increased since the end of the Cold war, and especially during the last two decades. Ankara has established itself as an important partner for the stability of the region as well as an aspiring protector of local Muslims' interests. Turkish foreign policy in the country is understood in this paper to be conducted in a twofold manner: that is, through business, infrastructural and other cooperation with Montenegrin government and companies (pragmatic element), and through keeping cordial relations with the local Muslim minority (emotional element). The four chapters of the paper provide a conceptual frame of the elaboration. The first chapter explains the methodology used and sets up a theoretical framework upon which the remainder of the work leans. Along with the effort to prove or disprove the label“neo-Ottomanist”in description of Turkish softpower policy in the region, the second chapter aims to explain the motives and reach of Ankara's influence Montenegrin Muslims. The third and fourth part essentially constitute a case study of Montenegro. Local Muslims, despite comprising demographic minority in the country, constitute an important political factor, thus drawing interest from Ankara. In the third chapter, by analysing the historical and ethno-psychological milieu in which Montenegrin Muslims/Bosniaks, find themselves, the work aims to introduce the reader to Montenegrin social climate. The fourth part, by presenting the current trends and networks between relevant factors as a part of broader Ankara-Podgorica relations, attempts to ascertain Ankara's political, economic, social, religious and cultural influence on Montenegrin Muslim community.