Kötülük problemi ve intihar ilişkisi üzerine felsefi bir değerlendirme
A philosophical evaluation on the relationship between the problem of evil and suicide
- Tez No: 867463
- Danışmanlar: PROF. DR. CELAL BÜYÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: İntihar, Kötülük Problemi, Öldürmek, Ölmek, Özkıyım, Dying, Kill, Kill Oneself, Problem of Evil, Suicide
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Asırlardır süregelen intihar olgusu; ölümle sonuçlanmasına göre 'intihar eylemi', ölümle sonuçlanmamasına göre ise 'intihar girişimi' olarak ikiye ayrılabilir. Ölümle sonuçlanan her intihar eylemi aynı zamanda bir öldürme eylemidir. Olağanüstü durumlar göz ardı edildiğinde bir öldürme eylemi kolayca kötülükle ilişkilendirilebilir. İntihar eylemi bu yönüyle kötülük problemi başlığı altında incelenebilir bir olgu olarak gözükmektedir. 'Evrendeki kötülüklerin sonsuz iyi ve sonsuz güçlü bir Tanrı'nın yanında ciddi bir sorun oluşturduğu' temel varsayımına dayanan kötülük problemi ise 'doğal kötülük', 'ahlâki kötülük' ve 'metafizik kötülük' olarak tanımlanan üç kötülük türüyle ilişkilendirilmektedir. Bugüne dek intiharı konu edinen birçok çalışma yapılmıştır. Fakat bu çalışmaların hiçbirinde intihar olgusu kötülük problemiyle ilişkilendirilmemiştir. Bu konuda bir ilk olma özelliği taşıyan araştırmamız, literatürdeki eksikliğin tamamını giderme savı taşımaksızın söz konusu eksikliğin bir nebze de olsa kapatılmasına katkı sunmayı amaçlamaktadır. İntihar eylemi çok yönlü bir konu olması nedeniyle düşünürler nezdinde de tartışılmış bir olgudur. Bu gerçekten hareketle Kötülük Problemi ve İntihar İlişkisi Üzerine Felsefi Bir Değerlendirme adlı çalışmamızın amacı,“İntihar, kötülük problemi bağlamında nasıl ele alınıyor?”sorusunun yanıtını araştırmaktır. Araştırmamız, çeşitli düşünürlerce yazılan eserlerdeki intihara yönelik değerlendirmelerin, kötülük problemi bağlamında hangi kötülük türleriyle ilişkilendirilebileceğini ortaya koymayı hedeflemektedir. Çalışmamızda araştırma deseni olarak çalışmanın amacına en uygun yöntem olan söylem analizi yöntemi kullanılacaktır. Araştırma tekniği olarak ise içerik analizi tekniği kullanılacaktır. İntihar hakkında bugüne dek yapılan değerlendirmelerden ulaştığımız ve kötülük türleriyle ilişkilendirdiğimiz 42 değerlendirmeyi incelediğimizde, 39 düşünürün niteliği bakımından (bireysel, sosyal ve hukuki bir sonuç doğurması bakımından) intiharı ahlâki kötülük, 2 düşünürün doğal kötülük, 1 düşünürün ise metafizik kötülük türüyle ilişkili gördüğü belirlenmiştir. Bunun yanı sıra intihara yönelik değerlendirmeler kötülük türleriyle nedenleri bakımından (intihara yol açan etmenler) da ilişkilendirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The phenomenon of suicide, which has been going on for centuries, can be divided into two categories: 'suicide act', depending on whether it results in death, and 'suicide attempt', depending on whether it does not result in death. Every act of suicide that results in death is also an act of killing. When extraordinary circumstances are ignored, an act of killing can easily be associated with evil. In this respect, suicide seems to be a phenomenon that can be analyzed under the title of the problem of evil. The problem of evil, which is based on the basic assumption that 'evils in the universe pose a serious problem besides an infinitely good and infinitely powerful God', is associated with three types of evil defined as 'natural evil', 'moral evil' and 'metaphysical evil'. To date, many studies have been conducted on suicide. However, in none of these studies has the phenomenon of suicide been associated with the problem of evil. Our research, which is the first of its kind in this regard, aims to contribute to fill this gap in the literature, even if only to a certain extent, without claiming to fill the entire gap in the literature. The act of suicide is a phenomenon that has been discussed by thinkers as it is a multifaceted issue. Based on this fact, the aim of our study titled“A Philosophical Evaluation on the Problem of Evil and the Relationship Between and Suicide”is to investigate the answer to the question“How is suicide handled in the context of the problem of evil?”. Our research aims to reveal which types of evil can be associated with the evaluations of suicide in the works written by various thinkers in the context of the problem of evil. In our study, the discourse analysis method, which is the most appropriate method for the purpose of the study, will be used as the research design. Content analysis technique will be used as the research technique. When we analyzed the 42 evaluations that we have reached from the evaluations made about suicide to date and associated with the types of evil, it was determined that 39 thinkers considered suicide as moral evil in terms of its nature (in terms of having individual, social and legal consequences), 2 thinkers considered it as natural evil and 1 thinker considered it as metaphysical evil. In addition, the evaluations on suicide were also tried to be associated with the types of evil in terms of their causes (factors that lead to suicide).