Behçet hastalığına bağlı pulmoner tutulumu olan hastaların P/SPECT ve BT pulmoner anjiografi ile karşılaştırılması
CT pulmonary angiography versus P-SPECT in behçet sydrome patients with pulmonary artery involment
- Tez No: 867596
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİRE SEYAHİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Behçet hastalığı, Pulmoner arter, BTPA, P/SPECT, KTEPH, Behçet Disease, Pulmonary artery, CTPA, P/SPECT, CTEPH
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Amaç: Behçet hastalığına bağlı pulmoner arter tutulumu anevrizma ve veya in situ pulmoner arter tromboz şeklinde olabilir. Pulmoner tutulumda kronik trombozu iki farklı görüntüleme yöntemi (BTPA ve P/SPECT) kullanarak karşılaştırmak istedik. Metod: Yaklaşık 2 yıl süre zarfında (01/05/2022 – 01/03/2024) İ.Ü.C-CTF, Romatoloji Behçet polikliniğine gelen Behçet hastalığına bağlı pulmoner arter tutulumu olan 120 hasta arasından, takibinde yakın zaman aralıkları içinde BTPA ve P/SPECT çekilen 80 hasta alındı. Hastaların tanı ve pulmoner tutulum tarihleri ve tipleri, demografik ve klinik özellikler, aldıkları tedaviler dosya üzerinden geriye doğru tarandı. Görüntülemeler gözlemci hatalarını azaltmak adına iki uzman radyolog (R1ve R2) ve iki nükleer tıp uzmanı (N1 ve N2) tarafından değerlendirildi; tutulum bölgelerine göre iki görüntüleme yöntemi karşılaştırıldı. Gözlemci içi ve arası uyum değerlendirildi. Bulgular: Çalışmadaki 80 hastanın 68'inde (%85) en az bir gözlemci tarafından trombüs ve/veya perfüzyon defekti saptandı. 68 hastanın 52'sinde (%76,4) iki radyolog, 59'unda (%86,7) iki nükleer tıp uzmanı arasında görüş birliği vardı, sırasıyla (kappa=0.856 ve 0.933). Radyoloji ve nükleer tıp arasında ise ortak 49 hasta vardı (kappa=518). Görüntülemelerde en sık sağ akciğer (R1:%63.4, R2:%61.1, N1:%60.3, N2:%61.4) ve alt segmentlerin (R1:%78.5, R2:%78.6, N1:%62.9, N2:%63.2) tutulduğu gözlendi. Uyumsuzlukların en sık olduğu segmentler üst, uyumun en yüksek olduğu segmentler ise alt segmentler idi. Sonuç: Kronik trombozu ve lokalizasyonu göstermede hem gözlemciler hem de iki görüntüleme yöntemi arasında anlamlı bir uyum olması her iki görüntüleme yönteminin distal trombüsleri de gösterebilmesi nedeni ile BS olan hastalar semptomatik olmasalar da pulmoner arter tutulumunda tanı ve takipte BTPA ve P/SPECT güvenli bir şekilde kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Pulmonary artery involment in Behçet can be seen either with pulmonary artery aneursym, in situ thrombosis or both. In order to detect the chronic thrombosis in pulmonary involment we wanted to compare and evaluate two different imaging techniques P-SPECT and CTPA. Material and Method: During the 2 years period (01/05/2022 – 01/03/2024), 120 Behçet patients with pulmonary involment 80 of them which had recent CTPA and P-SPECT in their follow up were identified in Rheumatology outpatient clinic of İstanbul University-Cerrahpasa, Cerrahpasa Medical Faculty. Patients records, demographic and clinical features, treatments were retrospectively reviewed. In order to minimize the observer errors the images were interpreted by two radiology specialist and two nuclear medicine specialist. İmages were compared inbetween two imaging techniques according to their localization of involment. Results: 68(%85) of the 80 patients in the study had thrombosis and/or perfusion defect detected by at least one observer. From those 68 patients in 52 (%76,4) of them both radiologist, 59 (%86,7) of them both nuclear medicine specialist were in agreement, respectively (kappa=0.856 and 0.933). Between radiology and nuclear medicine 49 patients was in agreement (kappa=518). Most frequent segments that were involved were right posterobasal and laterobasal, left posterobasal and laterobasal respectively (%11, %10,%10,%10) . Compatibility was high in lower and low in upper segments. Conclusion: Due to significant compatibilty to show chronic thrombosis and localization in both observers and imaging techniques, and that both imaging techniques can detect distal thrombosis, CTPA and P/SPECT can be used safely in BS patients to diagnose and follow up of pulmonary involment.