Türk ceza kanunu'nun 243. ve 244. maddelerinde düzenlenen bilişim suçları
It crimes granted in articles 243 and 244 of the Turkish criminal law
- Tez No: 868036
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞABAN CANKAT TAŞKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Bilişim suçları, Bilişim Sistemine Girme, Bilişim Sistemini Engelleme, Cyber Crimes, Entering the Information System, Blocking The Information System
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilişim Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bilişim Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Günümüzde bilişim teknolojilerinin gelişmesiyle özellikle bilginin kaydı, aktarımı ve kullanımı hız kazanmıştır. Toplumsal yaşantı gereği toplumda yaşayan her birey bu gelişmeler sonucu bilişim sistemlerini her alanda kullanmaya başlamıştır. Tüm iş ve işlemlerde bilişim sistemlerinden yararlanılmaktadır. Bilişim teknolojilerinin kullanımının bu boyuta ulaşması bir anlamda fayda sağlarken son yıllarda işlenen suçlarda da akla gelmesi kaçınılmaz olmuştur. Toplumsal yaşantıda önemli bir yere sahip olan bilişim araçları suç işlemede de kullanılmaya başlamıştır. Bilişim sistemleri kullanılarak işlenen suçlar kolay işlenmesi ve suç işleyenlerin tespitinin daha zor olması gibi sebeplerle gittikçe yaygınlaşmaktadır. Bilişim suçlarını işleyenler fiziken bir harekete girişmeden de bulunduğu her yerden büyük zararlar meydana getirebilmektedir. Ayrıca işleniş biçimleri çeşitlilik göstermekte her geçen gün bir yenisi eklenmektedir. Bilişim suçlarının işlenmesinin artışı, yasa koyucunun düzenlemeleri ile meydana gelecek zararları engelleme çabaları önem atfettiğinden çalışmamızda bilişim suçları incelenmiştir. Türk Ceza Kanunu'nda 243. maddede düzenlenen Hukuka Aykırı Olarak Bilişim Sistemine Girme veya Sistemde Kalma Suçu ve 244. maddede düzenlenen Bilişim Sisteminin İşleyişinin Engellenmesi veya Bozulması Suçu ile Verilerin Yok Edilmesi veya Değiştirilmesi Suçu incelenecektir. Çalışmamızda ilk olarak bilişim hukuku kavramları, tanımları ve tarihsel gelişimleri açıklanacaktır. Çalışmanın bir sonraki bölümünde bilişim suçlarının çeşitlilik gösteren işleniş biçimleri ve teknik yöntemler irdelenecektir. Türk Ceza Kanunu'nda Düzenlenen Bilişim Suçları ana başlığı altında 243. maddede ve 244. maddede düzenlenen suçlar ayrı ayrı başlıklar altında suçun maddi unsurları, suçun manevi unsuru, suçla korunan hukuki değer, nitelikli hali ve suçun özel görünüş şekillerine değinilecektir. Bir diğer önem arz eden husus ise bilişim suçlarının yargılaması ve önlenmesi olduğundan ayrıca bir başlık altında incelenecektir. Ayrıca çalışmanın konusu bakımından uygulamada oluşan duruma emsal taşıması halinde Yargıtay kararlarına atıfta bulunulacaktır.
Özet (Çeviri)
Today, with the development of information technologies, especially the recording, transfer and use of information has gained speed. As a result of these developments, every individual living in the society due to social life has started to use information systems in every field. Information systems are used in all works and operations. While the use of informatics technologies has been beneficial in a sense, it has been inevitable to come to mind in crimes committed in recent years. Informatics tools, which have an important place in social life, have also started to be used in crime. Crimes committed by using informatics systems are becoming more and more common due to the fact that they are easy to commit and it is more difficult to identify the perpetrators. Those who commit cyber crimes can cause great harm from anywhere without taking physical action. In addition, the ways of perpetrations vary and a new one is added every day. Since the increase in the perpetrations of cyber crimes and due to the importance of the efforts to prevent the damages that occur with the regulations of the legislator, cyber crimes have been examined in our study. The crime of Unlawfully Entering or Staying in the Informatics System regulated in Article 243 of the Turkish Penal Code and the Crime of Preventing or Disrupting the Operation of the Information System and the Crime of Destroying or Modifying the Data regulated in Article 244 will be examined. In our study, at the first part, informatics law concepts, definitions and historical developments will be explained. In the next part of the study, the various ways of committing cyber crimes and the technical methods will be examined. Under the main title of Cyber Crimes Regulated in the Turkish Penal Code, the crimes regulated in Article 243 and Article 244 will be discussed under separate headings, such as the material elements of the crime, the moral element of the crime, the legal value protected by the crime, its qualified form and the special appearance of the crime. Another important issue is the prosecution and prevention of cyber crimes, so it will also be examined under a separate heading. In addition, it will be tried to make references to the decisions of the Court of Cassation, if it makes a precedent for the situation in practice in terms of the subject of the study.