Roy adaptasyon modeli temelli sanal gerçeklik gözlüğü uygulamasının yaşlılarda uyum güçlüğü, yaşam doyumu ve psikolojik iyi oluş üzerine etkisi: randomize kontrollü çalışma
The effect of roy adaptation model-based virtual reality goggles application on adaptation difficulty, life satisfaction and psychological well-being in the elderly: randomized controlled study
- Tez No: 868370
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖNÜL GÖKÇAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Roy Adaptasyon Modeli, Sanal Gerçeklik, Yaşlılarda Uyum Güçlüğü, Yaşam Doyumu, Psikolojik İyi Oluş, Roy Adaptation Model, Virtual Reality, Adaptation Difficulty in theElderly, Life Satisfaction, PsychologicalWell-Being
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu araştırma, Roy adaptasyon modeli temelli sanal gerçeklik gözlüğü uygulamasının yaşlılarda uyum güçlüğü, yaşam doyumu ve psikolojik iyi oluş üzerine etkisini randomize kontrollü deneysel yöntem kullanarak belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma Kocaeli ilinde bir huzurevindeki 50 yaşlı birey ile NisanHaziran 2024 tarihleri arasında yürütülmüştür. Araştırmayı kabul eden ve Standardize Mini Mental Test puanı 25 ve üzeri olan yaşlı bireyler randomize şekilde iki gruba ayrılmıştır. Deney grubundaki yaşlı bireylere dört hafta boyunca haftada iki kez Roy Adaptasyon Modeli uyum alanları başlıkları esas alınarak (fizyolojik gereksinimler, benlik kavramı alanı, rol fonksiyonu alanı, karşılıklı bağlılık alanı) sanal gerçeklik gözlüğüyle eğitim videoları ve doğa videosu izletilmiştir. Araştırma verileri“Kişisel Bilgi Formu”,“Yaşlılarda Uyum Güçlüğünü Değerlendirme Ölçeği”,“Yaşlılarda Yaşam Doyumu Ölçeği”, Yaşlılarda Psikolojik İyi Oluş Ölçeği" kullanılarak toplanmıştır. Veriler SPSS Windows 27 paket programı ile analiz edilmiştir. Veriler sayılar, yüzde dağılımları ve aritmetik ortalama, standart sapma, iki grubun tanımlayıcı özellikleri ki-kare (χ2) testi, Min-max değerleri ile karşılaştırılmıştır. İki grup arasındaki veriler Bağımsız Gruplarda t Testi ve Ön test ve son test sonuçları ise Bağımlı Gruplarda t Testi kullanılarak karşılaştırılmıştır. Araştırmada sanal gerçeklik gözlüğü ile eğitim ve doğa videosu izletilen yaşlı bireylerin yaşlılığa uyum güçlüğü puanında istatistiksel olarak anlamlı azalma, yaşam doyumu ve psikolojik iyi oluş puanında istatistiksel olarak anlamlı artış gözlenmiştir. Bu olumlu etkiler nedeniyle yaşlı bireylere sanal gerçeklik gözlüğü ile Roy Adaptasyon Modeli temelli videolar izletilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to determine the effect of Roy adaptation modelbased virtual reality glasses application on adaptation difficulties, life satisfaction and psychological well-being in the elderly using a randomized controlled experimental method. The research was conducted with 50 elderly individuals in a nursing home in Kocaeli province between April and June 2024. Elderly individuals who accepted the research and had a Standardized Mini Mental Test score of 25 and above were randomly divided into two groups. The elderly individuals in the experimental group were watched educational videos and nature videos with virtual reality glasses, based on the adaptation areas of the Roy Adaptation Model (physiological needs, selfconcept area, role function area, interdependence area), twice a week for four weeks. Research data were collected using the“Personal Information Form”,“Adjustment Difficulty Assessment Scale in the Elderly”,“Life Satisfaction Scale in the Elderly”,“Psychological Well-Being Scale in the Elderly”. The data were analyzed with the SPSS Windows 27 package program. Data were compared with numbers, percentage distributions, arithmetic mean, standard deviation, descriptive characteristics of the two groups, chi-square (χ2) test, and Min-max values. Data between two groups were compared using t-test in independent groups, and pre-test and post-test results were compared using t-test in dependent groups. In the study, a statistically significant decrease was observed in the difficulty of adaptation to old age scores and a statistically significant increase in life satisfaction and psychological well-being scores of elderly individuals who were shown educational and nature videos with virtual reality glasses. Due to these positive effects, it is recommended that elderly individuals watch videos based on the Roy Adaptation Model with virtual reality glasses.