Sosyal hizmet uzmanlarının algılanan stres ve tükenmişlik düzeyleri arasındaki ilişki
The relationship between perceived stress and burnout levels of social workers
  1. Tez No: 868738
  2. Yazar: ERHAN ATEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULHAKİM BEKİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: Algılanan Stres, Sosyal Hizmet, Tükenmişlik Düzeyi, Perceived Stress, Social Work, Burnout
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Sosyal hizmet uzmanları yoğun iş temposu, müracaatçıların yaşadıkları travmalar, müracaatçılarla alakalı çeşitli sorunlar sebebiyle yoğun bir iş stresine ve buna bağlı olarak tükenmişlik duygusuna maruz kalmaktadırlar. Hem iş stresi hem de tükenmişlik duygusu sosyal hizmet uzmanlarının iş yaşamlarında verimli olmalarını olumsuz yönde etkilemek-tedir. Bu çalışmada sosyal hizmet uzmanlarının algılanan stres düzeyleri ve tükenmişlik düzeyi arasındaki korelasyon araştırılmıştır. Bunun için nicel bir araştırma yöntemi tercih edilmiştir. Bu nicel araştırma yöntemi kapsamında veri toplamak için Algılanan Stres Öl-çeği ve Maslach Tükenmişlik ölçeği kullanılmıştır. Daha fazla katılımcıya ulaşmak için bu ölçekler Google Forms üzerinden katılımcılara ulaştırılmıştır ve katılımcılardan kendilerine uygun olan seçenekleri işaretlemeleri istenmiştir. Çalışmaya 163 kadın ve 90 erkek olmak üzere toplamda 253 kişi katılmıştır. Verilerin analizi SPSS programıyla yapılmıştır ve ön-ce açıklayıcı istatistikler yapılmıştır ve daha sonra ölçekler arasında herhangi bir ilişki olup olmadığının araştırılması için ANOVA, T-Test, korelasyon analizi ve regresyon analizi yapılmıştır. Araştırma sonucunda araştırmaya katılan Sosyal hizmet uzmanlarının ölçeklerden aldıkları puan ortalamalarına göre orta düzeyde bir tükenmişlik düzeyine ve yüksek dü-zeyde algılanan strese sahip oldukları sonucuna ulaşılmıştır. Ölçekler arasındaki ilişki analiz edildiğinde Tükenmişlik Ölçeği ve Algılanan Stres Ölçeği arasında pozitif yönlü orta düzeyde bir istatiksel ilişkiye rastlanmıştır. Araştırmada katılımcıların demografik bilgilerine bağlı olarak ölçeklerde herhangi bir istatiksel farklılık olup olmadığı da ince-lenmiştir ve çoğunlukla demografik değişkenlere bağlı olarak ölçeklerde istatiksel olarak anlamlı bir değişikliğe rastlanılmamıştır.
Özet (Çeviri)
Social workers are subjected to intense work stress and burnout due to intense work hours, client traumas, and various problems related to clients. In order to cope with both work stress and the feeling of burnout, it is inevitable for social workers to find vari-ous alternative ways for themselves. Both work stress and feelings of burnout negatively affect social workers' productivity in their work lives. In this study, the correlation between perceived stress and burnout levels was in-vestigated. For this purpose, a quantitative research method was preferred. Perceived Stress Scale and Maslach Burnout scale were used to collect data within the scope of this quantitative research method. In order to reach more participants, these scales were deliv-ered to the participants via Google Forms and they were asked to mark the appropriate options. A total of 253 people, 163 women and 90 men, participated in the study. Data analysis was done with the SPSS program and first descriptive statistics were made and then ANOVA, T-Tests, correlation analysis and regression analysis were conducted to investigate whether there was any relationship between the scales. As a result of the research, it was concluded that the social workers who partici-pated in the study had a medium level of burnout, a high level of perceived stress accord-ing to the average scores they received from the scales. When the relationship between the scales was analyzed, a moderate positive statistical relationship was found between the Burnout Scale and the Perceived Stress Scale. In the study, it was also examined whether there were any statis¬tical differences in the scales depending on the demographic infor-mation of the participants, and no statistically significant change was found in the scales based on the analysis of descriptive variables.