Spor bilimleri fakültesi öğrencilerinin fiziksel aktivitelere katılım motivasyonları ile sosyal medya bağımlılığı arasındaki ilişki
The relationship between sports sciences faculty students' motivation to participate in physical activities and social media addiction
- Tez No: 869811
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇAĞATAY DERECELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Physical activity, Motivation, Sports, Social media, Social media addiction
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Anabiilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Amaç: Bu araştırma Spor Bilimleri Fakültesi öğrencilerinin fiziksel aktivitelere katılım motivasyonu ile sosyal medya bağımlılığı arasındaki ilişkiyi incelemek amacı ile yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesinde öğrenim gören 253 kadın ve 172 erkek toplam 425 öğrenci katılmıştır. Veriler, araştırmacı tarafından hazırlanan Kişisel Bilgi Formu, Tekkurşun Demir ve Cicioğlu (2018) tarafından geliştirilen Fiziksel Aktivitelere Katılım Motivasyonu Ölçeği ve Günüç (2009) tarafından geliştirilen, Çömlekçi ve Başol (2019) tarafından geçerlik-güvenirlik çalışması yapılan Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği kullanılarak Google Form veri tabanında toplanmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler Kruskal Wallis ve Mann-Whitney U, Koreleasyon testi, t testi, ANOVA testi analizinden yararlanılmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan öğrencilerin %40,5 i erkek, %59,5 i kadın olduğu saptanmıştır. Fiziksel aktivitelere katılım motivasyonun çevresel etmenler alt boyutunda ve Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeğinde yapılan spor branşına, haftalık serbest zaman sürelerine ve herhangi bir bağımlılığı olup olmadığı değişkenlerine göre anlamlı farklılıklar olduğu görülmektedir. Sonuç: Araştırmaya katılan öğrencilerin sosyal medya bağımlılığı ve fiziksel aktivitelere katılım motivasyonları yüksek çıkmıştır. Fiziksel Aktivitelere Katılım Motivasyonları ile Sosyal Medya Bağımlılığı arasında negatif yönlü ilişki bulunmuştur. Çalışmamızda ulaşılan bulgular sonucunda üniversite öğrencilerinin fiziksel aktivitelere katılım motivasyonları arttıkça sosyal medya kullanımlarında azalma olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: This research was conducted to examine the relationship between the motivation of students of the Faculty of Sports Sciences to participate in physical activities and social media addiction. Materials and Methods: A total of 425 students, 253 female and 172 male, studying at Aydın Adnan Menderes University, Faculty of Sports Sciences, participated in the study. Data were collected using Google Form using the Personal Information Form prepared by the researcher, the Motivation Scale for Participation in Physical Activities developed by Tekkurşun Demir and Cicioğlu (2018), and the Social Media Addiction Scale developed by Günüç (2009) and whose validity and reliability study was conducted by Çömlekçi and Başol (2019). collected in the database. Descriptive statistics, Kruskal Wallis and Mann- Whitney U, correlation test, t test and ANOVA test analysis were used in the analysis of the data. Results: It was determined that %40.5 of the students participating in the research were male and %59.5 were female. Participation in physical activities was significant in the environmental factors sub-dimension of motivation and in the Social Media Addiction Scale according to the variables of the sport branch, weekly free time periods and whether they have any addictions. There appear to be differences. Result: The students participating in the research had high social media addiction and motivation to participate in physical activities. A negative relationship was found between Motivations for Participating in Physical Activities and Social Media Addiction. As a result of the findings of our study, it was concluded that as university students' motivation to participate in physical activities increased, their use of social media decreased.