Veri zarflama analizi ile Türkiye'de yabancı sermayeli bankaların etkinliğinin ölçülmesi: 2015-2021 dönemi
Measuring the efficiency of foreign capital banks in Türkiye by data envelopment analysis: The period of 2015-2021
- Tez No: 869929
- Danışmanlar: PROF. DR. ADİL OĞUZHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Ekonometri, Banking, Econometrics
- Anahtar Kelimeler: Yabancı Sermayeli Bankalar, Etkinlik Analizi, Veri Zarflama Analizi, Foreign Capital Banks, Efficiency Analysis, Data Envelopment Analysis
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
Ülkelerin gelişmişlik düzeylerini etkileyen en önemli faktörlerden biri de bir çok ülkede dış ticaretin ve uluslararası sermaye hareketlerinin serbest bir şekilde dağılımıdır. Bu sürecin sonucunda yabancı bankaların sermayeye katılımının artması dikkat çekici bir gelişme olmuştur. Bu nedenle yabancı banka girişlerinin bir ülkenin bankacılık sistemi üzerinde etkisinin özellikle etkinlik açısından analiz edilmesi bir çok araştırmaya konu olmuştur. Değişen ekonomik koşullar ve hızla artan rekabet ortamı göz önüne alındığında, benzer yapıya sahip karar alma departmanlarının kendi göreceli etkinliklerini karşılaştırabilmeleri ve etkin olmayan kaynaklarını tespit ederek verimsiz olan bölümler için hedefler belirleyebilmeleri çok önemli hale gelmiştir. Bu önemin anlaşılmasından yola çıkarak veri zarflama analiz teknikleri ortaya çıkmıştır. Çalışmada yabancı banka girişlerinin yoğun olduğu ve gelişmekte olan bir ülke olan Türkiye' de yabancı bankaların 2015-2021 yılları arasında gösterdikleri etkinlikleri Veri Zarflama Analizi ile test edilmiştir. Test için gereken değişkenler uzmanlar tarafından değerlendirilerek analize dahil edilmiştir. Analiz sonucunda yabancı bankaların etkinlik artışı yıllar içinde fazlalaşmış ve bunun nedenininde her geçen dönemde değişen ülke koşulları ve bu koşulları etkileyen faktörler olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
One of the most important factors affecting the development levels of countries is the free distribution of foreign trade and international capital movements in many countries. As a result of this process, the increase in capital participation of foreign banks has been a remarkable development. For this reason, analyzing the impact of foreign bank entries on a country's banking system, especially in terms of efficiency, has been the subject of many studies. Considering the changing economic conditions and the rapidly increasing competitive environment, it has become very important for decision-making departments with similar structures to be able to compare their relative effectiveness and to identify their ineffective resources and set targets for the inefficient departments. Based on the understanding of this importance, data envelopment analysis techniques have emerged. In the study, the activities of foreign banks between 2015 and 2021 in Turkey, a developing country with intense foreign bank entries, were tested with Data Envelopment Analysis. The variables required for the test were evaluated by experts and included in the analysis. As a result of the analysis, it has been determined that the increase in the efficiency of foreign banks has increased over the years and the reason for this is the changing country conditions and the factors affecting these conditions in each period.