Bankaların etkinliklerinin karşılaştırılması: 2004-2009 yılları Türkiye uygulaması
Comparing the efficency of banks: Performed in Turkey between 2004-2009
- Tez No: 288172
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMAİL KÜÇÜKAKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Ekonomi, Banking, Economics
- Anahtar Kelimeler: Bankacılık, Etkinlik, Verimlilik, Veri Zarflama Analizi, Malmquist, Banking, Efficiency, Efficacy, Data Enveloped Analysis, Malmquist
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
1980 tarihinden sonra 24 Ocak kararları olarak bilinen ekonomik istikrar tedbirleri paketinden sonra Türkiye ekonomisi dışa açılmaya başlamıştır. Bankacılık sektörü de bu bir dizi istikrar tedbirleri paralelinde gelişim göstermiş ve dışa açılmaya başlamıştır. 31Aralık 2010 tarihine gelindiğinde ise Türk bankacılık sektöründe 16 yabancı sermayeli bankanın faaliyet gösterdiği gözlemlenmekteydi. Yapılan bu çalışmada bahsedilen 16 adet yabancı sermayeli bankadan sadece Türkiye'de kurulan 5 adet yabancı banka ve bununla birlikte 10 adet de yerli özel sermayeli mevduat bankası incelenmiştir. Araştırmada yerli ve yabancı bankaların etkinliklerini karşılaştırarak yabancı bankaların Türk bankacılık sektörüne etkisi tespit edilmiştir. Çalışmada 2004 - 2009 yılları arasında, bankacılık sektöründe faaliyet gösteren yabancı ve yerli sermayeli mevduat bankalarının etkinliği, ölçeğe göre değişken getiri varsayımı altında girdi odaklı VZA ve Malmquist toplam faktör verimlilik endeksi ile karşılaştırılmıştır. Bankaların etkinliğinin araştırılmasıyla 3 girdi (Toplam Mevduat, Faiz Giderleri ve Personel Giderleri) ve 2 çıktı (Toplam Krediler ve Faiz Gelirleri) değişkeni kullanılmıştır. Analiz sonucunda, Türkiye'de kurulmuş yabancı sermayeli bankalar ile özel sermayeli mevduat bankalarının etkinlikleri detaylı bir şekilde ortaya konulmuştur. Etkinsiz olan bankaların etkin olabilmeleri için politika önerilerinde bulunulmuştur. Türkiye'de kurulmuş yabancı sermayeli bankaların, özel sermayeli mevduat bankalarına göre daha etkin bir performans sergilediği ve özel sermayeli mevduat bankaların da etkinliğinin her geçen yıl arttığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
After 1980, economy of Turkey has started to open outward after the echonomic stability precautions package known as January 24 arbitraments. The banking sector has also grown up in parallel with a series of stability precautions, and started to open outward. In the date of December 31, 2010, it has been observed that 16 foreign capital banks had operations in Turkish banking sector. In this study, out of these 16 foreign capital banks only 5 foreign banks established in Turkey and 10 domestic private capital deposit banks have been researched. In the research, it was tried to ascertain the effects of foreign banks on Turkish banking sector by comparing the efficiency of domestic and foreign banks. In the study, between 2004 and 2009, foreign and domestic capital deposit banks efficiency, who shows activity in banking sector, was compared to input focused DEA under the hypothesis of changeable earnings according to the scale, and Malmquist total factor efficiency index. In the research of efficiency of banks 3 input (Total Deposits, Interest Expenses, Employee Expenses) and 2 output (Total Trusts, and Interest Earnings) variables were used. As a result of analysis, efficiency of foreign capital banks and private capital deposit banks founded in Turkey was introduced in detailed way. There are some politic suggestions to make inactive banks active. It was confirmed that foreign capital banks founded in Turkey are showing more active performance than private capital deposit banks, and the efficiency of private capital deposit banks are increasing with each passing year.