Kolorektal karsinomlu hastalarda, FDG PET/BT ile elde edilen metabolik parametrelerin tedavi yanıtını öngörmede rolü
The role of metabolic parameters obtained by FDG PET/CT in predicting treatment response in patients with colorectal carcinoma.
- Tez No: 870223
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞADİYE ALTUN TUZCU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Kolorektal Karsinom, 18F-FDG, PET/BT, TLG, MTV, Colorectal Carcinoma, 18F-FDG, PET/CT, TLG, MTV
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nükleer Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Kolorektal karsinom (KRK) tanısı almış ve tanı anında serum tümör belirteç yüksekliği olup, bu belirteçlerin takipte kullanıldığı hastalarda; belirteçler ve 18F-FDG PET/BT ile primer tümörden ve metastazlarından elde edilen semikantitatif- metabolik parametreler (SUVmax, SUVmean, MTV, TLG) arasında korelasyon ve anlamlılık ilişkisi olup olmadığı ile tedaviye yanıtı öngörmede hangi metabolik parametrenin daha duyarlı olduğunu araştırmayı amaçladık. Materyal ve Metod: Mayıs 2018 ile Eylül 2023 tarihleri arasında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Nükleer Tıp Anabilim Dalına başvurup, bölümümüzde evreleme ve tedavi yanıtı değerlendirme amaçlı 18F-FDG PET/BT çalışması yapılan, primer tümörden opere olmamış 66 hastayı retrospektif olarak inceledik. Hastalarda ardışık iki adet 18F-FDG PET/BT çalışmalarında %40 eşik değer ile manuel çizimler yapılarak elde edilmiş primer tümör ve tüm vücuda ait semikantitatif-metabolik parametreler [SUVmax, SUVmean, PT-MTV (Primer Tümör MTV), PT-TLG (Primer Tümör TLG), WB-MTV (Tüm vücut MTV), WB-TLG (Tüm vücut TLG)] ile her iki çekim döneminde elde edilen serum tümör belirteçlerini (CEA, CA 19-9) karşılaştırdık. Bulgular: Ardışık iki 18F-FDG PET/BT sonucuna göre çalışma grubumuzu regresyon gösteren hasta grubu (n=45) ve progresyon gösteren hasta grubu (n=21) olmak üzere ikiye ayırdık. Regresyon gösteren hasta grubunda WB-TLG ile serum tümör belirteci arasında pozitif yönde yüksek düzeyde (r=0,618, p=0,000), SUVmax ve PT-TLG ile serum tümör belirteci arasında pozitif yönde orta düzeyde (r=0,497, p=0,001; r=0,511, p=0,000), SUVmean ve WB-MTV ile serum tümör belirteci arasında ise pozitif yönde düşük düzeyde (r=0,435, p=0,003) bir ilişki saptandı. Progresyon gösteren hasta grubunda ise WB-TLG ile serum tümör belirteci arasında pozitif yönde orta düzeyde bir ilişki saptandı (r=0,596, p=0,004); SUVmax, SUVmean, PT-TLG, WB-MTV ile serum tümör belirteci arasında ise pozitif yönde zayıf düzeyde bir ilişki saptandı (r=0,343, p=0,128; r=0,299, p:0,188; r=0,279, p=0,220; r=0,374 p=0,095). 2 Sonuç: FDG PET/BT' nin; kolorektal karsinomlu hastalarda, rekürren hastalıkların ve nüksün tespitinde olduğu kadar tedavi yanıtının değerlendirilmesinde de büyük fayda sağlayacağına ve bu bağlamda özellikle de WB-TLG değerinin tedavi yanıtını öngörmede, SUVmax'a alternatif olabilecek en duyarlı parametre olduğu sonucuna vardık.
Özet (Çeviri)
Purpose: In patients diagnosed with colorectal carcinoma who had elevated serum tumor markers at the time of diagnosis and in whom these markers were used in followup, we aimed to investigate whether there is a correlation between markers and semiquantitative-metabolic parameters (SUVmax, SUVmean, MTV, TLG) obtained from primary tumor and metastases with 18F-FDG PET/CT and which metabolic parameter is more sensitive in predicting response to treatment. Materials and Methods: We retrospectively analyzed 66 patients who were admitted to Dicle University Faculty of Medicine, Department of Nuclear Medicine between May 2018 and September 2023 and underwent 18F-FDG PET/CT studies for staging, treatment response and re-staging in our department and who had not undergone surgery for primary tumor. We compared the semiquantitative-metabolic parameters (SUVmax, SUVmean, PT-MTV, PT-TLG, PT-TLG, WB-MTV, WB-TLG) and serum tumor markers (CEA, CA 19-9) obtained from two consecutive F18-FDG PET/CT studies with a threshold of 40% and manual drawings. Results: According to two consecutive 18 F-FDG PET/CT results, we divided our study group into two groups as regression group (n=45) and progression group (n=21). In the regressed patient group, there was a high positive correlation between WB-TLG and serum tumor marker (r=0.618, p=0.000), a moderate positive correlation between SUVmax and PT-TLG and serum tumor marker (r=0497, p=0.001; r=0.511, p=0.000), and a weak positive correlation between SUVmean and WB-MTV and serum tumor marker (r=0.435, p=0.003). There was a moderate positive correlation between WBTLG and serum tumor marker in the progression group (r=0.596, p=0.004). There was a weak positive correlation between SUVmax, SUVmean, TLG, WB-MTV and serum tumor marker in the progression group (r=0,343, p=0.128; r=0.299, p:0.188; r=0.279, p=0.220; r=0.374 p=0.095). Conclusion: We concluded that FDG PET/CT will be of great benefit in the evaluation of treatment response as well as in the detection of recurrent disease in patients with 4 colorectal carcinoma and in this context, especially WB-TLG value is the most sensitive parameter that can be an alternative to SUVmax in predicting treatment response.